2016. szeptember 6., kedd

5 ok, amiért érdemes kávézni

A legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggeleinket kávé nélkül. 


kávé, egészség, egészséges életmód, koffein, presszókávé
Lehetőleg kevés cukorral és tejjel, ne túl forrón fogyasszuk — Forrás: pixabay
Bár rengeteget hallottunk már a veszélyeiről, testünk motorjának beindítója, a koffeinnek köszönhető energialöketen kívül, számtalan pozitív tulajdonsággal, élettani hatással is bír, feltéve, ha mértékletesen fogyasztjuk.

1. Német kutatók bebizonyították, hogy a pörkölt babból főzött erős kávé hozzájárul a testünk épségéhez, óvja és javítja DNS-ünk szerkezetét. De figyeljünk oda, milyet választunk, hiszen számít a minősége is, amelyiket túlpermetezték, nem rendelkezik ilyen hatással, igyekezzünk tehát organikus fajtákat választani!

2. A koffein bizonyítottan védelmet nyújt szemünk számára is a szürkehályog kialakulása ellen. Csökkenti az oxidatív stresszt, ami a nap káros ibolyán túli sugárzásaitól alakul ki, mely nagyban felelős a szürkehályog kialakulásáért.

3. Akik rendszeresen fogyasztanak kávét, azoknál ritkábban alakul ki a kettes típusú diabétesz. De arra azért figyeljünk oda, hogy ne fogyasszuk túl forrón, úgy kevésbé képes kifejteni a hatásait!

4. Görög kutatók, az Athéni Orvostudományi Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy aki kávét iszik, az nagy valószínűséggel tovább fog élni. Erre akkor jöttek rá, amikor azt próbálták kideríteni, vajon az Ikara szigetén élő görögök miért élnek sokkal tovább az átlagnál. Arra gyanakodtak, hogy biztos a speciálisan elkészített görög kávénak köszönhetően, s igazuk lett.

5. A rendszeres és mértékletes kávéfogyasztás mellett kisebb eséllyel alakul ki a demencia, a Parkinson- vagy éppen az Alzheimer-kór, és a depresszió is. De a koncentrációs képességet és a figyelmet is javítja a kávéban található tetemes mennyiségű antioxidáns, s úgy általánosságban elmondható az is, hogy a kávé védi az emberi agyat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Ridikül