2016. augusztus 4., csütörtök

Törökországnak nincs keresnivalója az EU-ban

Párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról az osztrák kancellár.


Törökország, Európai Unió, török puccskísérlet, Christian Kern, Recep Tayyip Erdogan,
Recep Tayyip Erdogan török elnök szimpatizánsai Ankarában — Fotó: Baz Ratner/Reuters
Christian Kern az ORF állami televíziónak azt mondta: még évekig vagy évtizedekig lehetetlen lesz Törökország uniós taggá válása.

Kern a csatlakozási tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak” nevezte. Úgy véli: nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken történne előrelépés. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása téma lehetne az ET szeptember 16-án tartandó ülésének.

Törökország a diktatúra felé halad


Az ORF-nek szerdán késő este adott interjújában elismerte: Törökország fontos partnere az uniónak biztonsági és védelmi politikai kérdésekben, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemben, de utalnak arra jelek, hogy Törökországban diktatórikus kormányzás van, ezeket a jeleket pedig komolyan kell venni.

Tudjuk, hogy a demokrácia alapelvei már messze nem teljesülnek” — jelentette ki, ráadásul a török gazdaság állapota igen messze van az európai átlagtól, ezért a török tagságot gazdasági okokból is nehezen lehet jóváhagyni.

Az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában Hans Peter Doskozil védelmi miniszter is a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta.

Úgy véli: a bírók, az újságírók, a rendőrök és a katonák bebörtönzését látva Törökország a diktatúra felé halad.
Törökország nem abba az irányba tart, amely összeegyeztethető lenne az európai értékekkel” — mondta.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy