2016. augusztus 24., szerda

Óriási földrengés rázta meg Olaszországot

A legfrissebb jelentések alapján 73 halálos áldozata és számos sérültje van az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó erős, 6,1-es magnitúdójú földmozgásnak; több mint százan eltűntek.


földrengés, Olaszország, Amatrice, Accumoli, természeti katasztrófa, Sergio Pirozzi
Mentőegységek áldozatok után kutatnak egy összeomlott épületben 2016. augusztus 24-én, miután erős földrengés sújtotta Amatrice olasz várost — Fotó: Filippo Monteforte/AFP/MTI
A 3 óra 38 perckor bekövetkezett földmozgást Rómától Nápolyig érezni lehetett, az olasz fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek. Az Appenninek-hegységben lévő kisváros polgármestere szerint a település fele romokban hever.

A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. A kisvárosban a helyi hatóságok beszámolója szerint egy család négy tagja lelte halálát a romok alatt. Ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket. Az érintett településekről folyamatosan újabb áldozatokról jönnek hírek.


Nehezen megközelíthetők a földrengés sújtotta települések.


A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok — Lazio, Marche, Abruzzo — tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Számos sérültje van a természeti csapásnak a szintén Lazio régióban található, Rómától 140 kilométerre északra fekvő, Appenninek-hegységbeli Amatrice kisvárosban, amely a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik.


Accumoli, Amatrice, földrengés, Olaszország, természeti katasztrófa,
Megrongálódott épületek Amatricében — Fotó: Massimo Percossi/ANSA/AP/MTI 
Sergio Pirozzi, a város polgármestere „drámának” nevezte a településen történteket, és mint mondta, „vannak halottak”. A SkyTg24 olasz hírtelevíziónak sírva nyilatkozott arról, hogy a kisváros fele “nincsen többé”.

A város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek:

  • az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, 
  • a település központi sétálóutcája megsemmisült,

  • tűzoltókra és helikopterekre van szükség,

  • a település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.
A SkyTG24 helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan szétrobbantak a rezgésekben. A várost porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Kórházak is megrongálódtak


Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Pescara del Tronto, Accumoli, Amatrice, földrengés, Olaszország, természeti katasztrófa,
Összedőlt épületek romjai Pescara del Trontóban — Fotó: Cristiano Chiodi/EPA/MTI
Pirozzi később azt közölte a RAI olasz hírügynökséggel, hogy a romok alatt több tucatnyi áldozatot találtak, őket jelenleg megpróbálják kiszedni a törmelék közül.
Annyi a halott, hogy meg sem merem becsülni a számukat. Néhány holttestet már sikerült kihúznunk a romok alól, de valójában nem tudjuk, mennyien lehetnek a mélyben” — közölte a polgármester.
A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható — közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,1-es erősségű volt.

Nincs magyar érintett


A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a földrengésnek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.