2016. augusztus 23., kedd

Orbán Viktor: Donald Trumpot támogatom

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Folha de S. Paulo című brazil lapnak adott interjút.


Orbán Viktor, Donald Trump, amerikai elnökválasztás, migráció, török puccskísérlet, Recep Tayyip Erdogan,
Orbán Viktor — Fotó: Nicolas Armer/EPA/MTI
A kormányfő az interjúban beszélt egyebek mellett a migrációról, a török vízumkérdésről és puccskísérletről, illetve az amerikai elnökválasztásról.

Törökország: vízummentesség, puccskísérlet, halálbüntetés, Erdogan


Magyarország száz százalékig megvédi határait, akkor is, ha Ankara beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el az Európai Unióba — hangsúlyozta az interjújában Orbán, aki arról is beszélt, hogy „lehetetlen” kivonni a törököket az európai uniós vízumkényszer alól.

A Sao Pauló-i újság a magyar kormányfő utóbbi kijelentésével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és Törökország között születetett menekültügyi megállapodás egyik pontja a török vízumkényszer eltörlése. Ezzel kapcsolatban Recep Tayyip Erdogan török elnök leszögezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tartja magát az egyezséghez, Ankara menekültek tömegeit indíthatja el az EU-ba.

„Az európai országok nem tudják betartani azt az ígéretüket, amelyet Törökországnak tettek”, a török uniós vízumkötelezettség ügye „óriási probléma, érzékeny kérdés” — jelentette ki a magyar kormányfő, aki nem aggódik Ankara fenyegetése miatt.
Törökország nem tudja ezt megtenni, mert a magyar határ Európa bejárati kapuja, és mi 100 százalékig megvédjük határunkat” — hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor az interjúban kiállt Recep Tayyip Erdogan török elnök mandátuma és Törökország stabilitása mellett.


Ha Törökországban nincs stabilitás, az az egész régió problémája lesz. Támogatnunk kell a török kormányt” — hangsúlyozta.

A magyar kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy a halálbüntetés esetleges alkalmazása — amelyet a török kormány fontolóra vett a július 15-i sikertelen katonai puccskísérletet követően — letérítené az unióba vezető útról az eurázsiai országot.

Trump vagy Clinton?


A brazil újság felidézte: Orbán Viktor Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölttel kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Unió számára az ő külpolitikája a legjobb.

A lap úgy tudja, hogy José Serra brazil külügyminiszter megkérdezte a magyar kormányfőtől, hogy valóban Trumpot támogatja-e, amire Orbán Viktor úgy válaszolt:
Igen, Trump külpolitikája lenne a legjobb nekünk. A demokraták azt gondolják, hogy nem kell kontrollálni a migránsok Európába való belépését, és ez nagyon veszélyes. Trump védelmébe veszi a bevándorlók ellenőrzését. Továbbá ellenzi a más országokban való demokráciaépítést, és én ebben egyetértek vele.”
Az azt firtató kérdésre, hogy a menekültek érkezése nem segítene-e az Európai Unió demográfiai problémáinak megoldásában, Orbán Viktor leszögezte:
Soha. Ők egy komolyabb problémát okozhatnak, mert párhuzamos társadalmat építenek ki Európában. A migránsok eltérő kulturális felfogással érkeznek, és ezek a párhuzamos társadalmak veszélyesek, és destabilizálják az EU országait. Szeretnénk, ha a magyar nép jellegében integrált társadalomként maradna meg”.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI