2016. augusztus 3., szerda

Obama szerint Trump nem elnöknek való

A regnáló amerikai elnök szerint Donald Trump republikánus párti jelölt alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen és pártjának meg kellene vonnia tőle a támogatást.


amerikai elnökválasztás, Barack Obama, Donald Trump, Hillary Clinton,
Donald Trump — Fotó: Michael Reynolds/EPA/MTI
Obama megfogalmazásában Trump „siralmasan felkészületlen” ahhoz, hogy elnök legyen.

Már a múlt héten megmondtam ezt, és Trump azóta is folyamatosan tanújelét adja ennek” — szögezte le Obama, aki a Demokrata Párt múlt heti philadelphiai elnökjelölt-állító gyűlésén bírálta élesen Donald Trumpot.

Az elnök utalt egy 2004-ben Irakban meghalt amerikai muszlim katona édesapjára, aki a demokrata konvención felszólalt, majd Donald Trump bírálta őt és méltatlan vitába is keveredett vele.
Az, hogy olyan családot bírál, amely különleges áldozatot hozott az országért, az, hogy láthatóan nincsenek meg az alapvető ismeretei a lényegi témákról Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában, jelzi, hogy Trump rémesen felkészületlen az elnöki posztra — hangsúlyozta Obama.
Egy ponton azt kell már mondani, hogy elég” — mondta Obama, szavait a Republikánus Párt politikusainak címezve. Megjegyezte: érdekes figyelemmel kísérni, hogy a republikánusok vezető politikusai, köztük például Paul Ryan, a képviselőház elnöke, vagy John McCain szenátor is, mindig bírálják ugyan Trumpot, de még soha nem vonták meg tőle a bizalmukat. Eddig egyedül Richard Hanna New York-i republikánus képviselő jelentette be hivatalosan, hogy a novemberi elnökválasztáson nem szavaz saját pártja elnökjelöltjére, Donald Trumpra, hanem Hillary Clintonra voksol majd.

Apropó Ryan és McCain! A republikánus elnökjelölt, a The Washington Postnak adott interjújában kifejtette: nem támogatja a két republikánus politikus újraválasztási kampányát.

Trump ezt nem hagyhatta válasz nélkül


A milliárdos virginiai kampánygyűléséről Washingtonba érkezve kiadott nyilatkozatában reagált mindarra, amit Obama mondott róla, leszögezte: Obama az, aki alkalmatlan arra, hogy az országot vezesse. „Bukott vezetőnek” minősítette az Egyesült Államok jelenlegi elnökét.

Baj van az „emeleten”?


Az Egyesült Államokban tekintélyesnek tartott újságírók és politikai elemzők egész sora kezdi megkérdőjelezni Trump mentális állapotát.


Eugene Robinson, a The Washington Post egyik véleménycikkében kedden azt fejtegette, hogy már az előválasztások kezdetén azt feltételezte, hogy Trump „bolond, mint egy róka”, de most már egyre inkább az a meggyőződése, hogy „simán bolond”. Robinson alkotmányellenesnek és „potenciálisan katasztrofálisnak” nevezte Trump egynémely politikai állásfoglalását.

Egyelőre Clintonnak áll a zászló


A CNN/ORC felmérése szerint a demokraták elnökjelöltje kedden hatról kilenc százalékpontra emelte előnyét republikánus párti vetélytársa, Donald Trump előtt, az előbbit a megkérdezettek 52, ez utóbbit a 43 százaléka támogatta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy