2016. augusztus 3., szerda

Nemzeti gyásznap Anna királynő tiszteletére

Nemzeti gyásznapot hirdettek Romániában Mihály király feleségének a halála miatt augusztus 13-ára, amikor a 92 éves korában elhunyt Anna hercegnőt eltemetik Curtea de Argeșen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén.


Familia Regală a României, Románia, Mihály király, Bourbon Anna, elhalálozás, regina Ana, moartea reginei ana, casa regala, Majestatea Sa Regina Ana a României
Anna királynő — Fotó: Mihai Baragan/ Familia Regală a României
A kormány szerdai ülésén fogadott el határozatot erről.

Az alkotmány nem tesz lehetővé állami temetést, a román védelmi minisztérium azonban már hétfőn jelezte, hogy a gyászszertartások helyszínein díszőrséget bocsát a királyi ház rendelkezésére.

Romániában az államfőtől a pártelnökökig szinte minden fontos politikai tisztségviselő részvétét fejezte ki a királyi háznak, és méltatta a koronázatlanul is királynőként tisztelt, hétfőn elhunyt Anna hercegnőt.

A 94 éves Mihály király — a második világháború korszakának egyedüli, még életben lévő volt államfője — szintén súlyos beteg, egy svájci kórházban kezelik leukémiával, és kétséges, hogy jelen lesz-e felesége temetésén.

A volt király március elején közölte, hogy visszavonul a közélettől, és legidősebb lányát, Margit trónörökös hercegnőt tette meg a „korona őrének”.

A kommunizmus idején száműzött volt uralkodót valójában csak 1990 után ismerte meg a román közvélemény. A királyi pár csak néhány évvel a rendszerváltozás után térhetett vissza Romániába, ahol azóta több kastélyt és birtokot kaptak vissza a román államtól.

A Hohenzollern-dinasztiából származó, száműzött király Románia iránt tanúsított hűsége, az ország euro-atlanti integrációjának következetes támogatása és annak tudatosítása, hogy a királyság az ország függetlenségét jelképezi, egyre népszerűbbé tette a királyi családot az utóbbi évtizedekben. Egy idei felmérés szerint a románok 61 százaléka bízik a királyi házban, és 21 százalékuk a királysághoz való visszatérést is támogatná.

A volt uralkodó előrehaladott kora miatt Romániában eddig tabuként kezelték a királyi család leendő nyughelyének témáját.

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argeșen épült 16. századi kolostorban temették el, itt azonban nincs már hely, ezért 2009-ben egy új királyi székesegyházat kezdtek el építeni a településen, amely azonban még nem készült el teljesen. Az épületben már kialakítottak 24 kriptát: 12-őt a királyi család, másik 12-őt pedig az argeși ortodox püspökség számára.

A Svájcban elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő hamvai augusztus 9-én érkeznek Romániába, ahol először a királyi családnak visszaszolgáltatott Peleș-kastélyban, majd augusztus 11-én a — jelenleg szépművészeti múzeumként működő — bukaresti királyi palotában ravatalozzák fel.

Augusztus 13-án Bukarestben római katolikus szertartással, Curtea de Argeșen pedig ortodox szertartással búcsúztatják a hercegnőt, Mihály király felesége ugyanis katolikus volt, a román királyi család statútumának megfelelően azonban vállalta, hogy gyermekeit ortodoxnak kereszteli, és esküvőjük is 1948-ban ortodox szertartás szerint zajlott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI