2016. augusztus 12., péntek

Könnyebb lesz az örökbefogadás

Az örökbefogadási törvényhez kiadott végrehajtási rendelettel jelentősen egyszerűsítette az elhagyott gyerekek adoptálását a Cioloș-kormány.


család, örökbefogadás, Románia, Cioloș-kormány, adoptii romania
Illusztráció — Forrás: pixabay
A rendelet elsősorban a felesleges bürokrácia megszüntetésével és a papíralapúról az elektronikus ügyintézésre való áttéréssel próbálja gyorsítani a rendkívül nehézkes eljárást.

  • Felére csökken a kitöltendő űrlapok száma, tizenkettőt megszüntettek, négyet egyszerűsítettek;

  • a folyamatban résztvevő állami szerveknek frissíteniük kell a közös online adatbázist, hogy ne küldözgessenek többé leveleket egymásnak.

Romániában a gyermekvédelmi hatóság önkéntes, vagy hivatásos nevelőszülőkre bízza az eltaszított, sok esetben már a szülészeten elhagyott gyerekeket. Ahhoz, hogy örökbe lehessen adni őket, a szakhatóságnak be kell szereznie — a negyedfokú rokonokig terjedően — egy-egy írásos lemondó nyilatkozatot a biológiai család minden „elérhető” tagjától. Ez sokszor elhúzódik, nagyobb gyerekeket pedig kevesen mernek örökbe fogadni.

A kormányrendelet szerint ezentúl:

  • fél év után elindítható lesz a gyerekek örökbeadását előkészítő eljárás akkor is, ha nem sikerült rokonságuk valamennyi tagját előkeríteni;

  • nem hátráltathatja ezentúl az adoptálást az sem, ha egy közeli rokon megtagadja az ehhez való írásos hozzájárulást, amennyiben korábban lemondott a gyerek gondviseléséről;

  • ha a kiskorúak törvényszéke örökbe adhatónak nyilvánít egy gyereket, akkor ez már nemcsak két évig lesz érvényes, hanem a gyerek 14 éves koráig;

  • az elhagyott gyerekeket ezentúl az eljárás kezdetétől számított egy éven belül örökbe adhatóvá válnak külföldi családok számára is — a nemzetközi örökbeadásra eddig csak két év eltelte után nyílt lehetőség;

  • az örökbefogadó családok alkalmassági tanúsítványa az eddigi egy év helyett két évig marad érvényes és beszerzéséhez nem követelnek többé munkahelyi ajánlást;

  • a kétévesnél nagyobb gyerekek örökbefogadása esetén a szülő egy évig terjedő „összeszokási” szabadságra jogosult, amelynek időtartama alatt havi 1700 lejes állami támogatásban részesül.

Idén júniusban az országos örökbefogadási nyilvántartóban 3250 örökbe adható gyerek szerepelt, ugyanakkor 1800 hazai és 81 külföldi családnak volt érvényes örökbefogadási alkalmassági tanúsítványa.

Tavaly 573 gyereket fogadtak örökbe, ebből 11-et külföldi állampolgárok.
Romániában évek óta 60 ezer körül mozog az állami gondozásban lévő gyerekek száma. Évente ezer újszülöttet már a kórházban elhagynak a biológiai szülők.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI