2016. augusztus 4., csütörtök

Késes támadás Londonban

Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy késelésben London belvárosában csütörtökre virradó éjjel.


késelés Londonban, London, bűncselekmény, Nagy-Britannia, Russell Square
Fotó: Neil Hall/REUTERS
A tettest, egy vélhetően mentálisan zavart 19 éves fiatal férfit elfogták a rendőrök.

A hatóságok reggeli tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy hatvanas éveiben járó amerikai nő, akin már nem tudtak segíteni a Russell Square-en történt késelés helyszínére érkező mentők. A környék, ahol a késelés történt — nem messze a British Museumtól —, közkedvelt a Londonba látogatók körében.

bűncselekmény, késelés Londonban, London, Nagy-Britannia, Russell Square
Fotó: Will Oliver/EPA/MTI
Az elkövető két nőt és három férfit sebesített még meg. Mark Rowley, a Scotland Yard különleges műveletekért felelős felügyelőhelyettese később a BBC szerint közölte, hogy az öt sebesült brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgár. Közülük hármat délelőtt kiengedtek a kórházból, ketten azonban még ápolásra szorulnak.

A tettest — egy norvég állampolgárságú és szomáliai származású férfit — sokkolópisztollyal tették ártalmatlanná, emiatt őt is kórházba kellett szállítani. Jelenleg egy London belvárosában lévő kapitányságon folyik a kihallgatása. Emberölés vádjával elrendelték a letartóztatását.

A rendőrség szerint a késelő indítékai még nem ismertek, így a terrorista indíttatást sem zárják ki teljesen, de hangsúlyozták, hogy inkább a férfi mentális zavartsága állhat a bűncselekmény hátterében. Az ügyben a gyilkossági csoport nyomoz, de a terrorellenes részleg is a segítségükre van.

A londoni polgármester nyugalomra intett a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sadiq Khan hangsúlyozta: a brit főváros lakosainak épsége elsődleges számára. Azt kérte a lakosságtól, legyenek éberek, és jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. A politikus együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI