2016. augusztus 11., csütörtök

Hullócsillag-zápor riadó

Különösen látványosnak ígérkezik idén a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12—13-i csúcsaktivitása.


augusztusi csillaghullás, hullócsillag, meteorit, Perseida-maximum, perseidák, üstökös, meteorraj
Perseida-maximum: az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye
Fotó: Komka Péter/MTI
Derült idő esetén péntek estétől szombat hajnalig a hullócsillagok szerelmesei rendkívüli jelenséget figyelhetnek meg.

A Föld 110 ezer km/h sebességgel belép és áthalad a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, a földi légkörben ezek felizzanak, majd fénylő csíkokként látszanak.

A legnagyobb aktivitás este tíz óra után, különösen éjféltájban és az éjszaka második felében várható.


Ekkor 2-3 percenként fél-egy másodpercig feltűnő fénycsíkokat lehet majd látni. Érdemes az előző, illetve a következő 1-2 éjszakán is kémlelni az eget, de egész augusztusban jó esély van Perseida-meteorok megfigyelésére; 1-2 héttel a maximum előtt és után is szép számban láthatunk hullócsillagokat.

augusztusi csillaghullás, hullócsillag, meteorit, üstökös, Perseida-maximum, perseidák,
Péntekről szombatra virradó éjszaka következik be az augusztusi csillaghullás maximuma — Fotó: Komka Péter/MTI
A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, szabad szemmel óránként akár 90-100 hullócsillagot is láthatunk. Egyetlen „kellékre” van szükség csupán: derült (és sötét) égboltra. Ezért ha tehetjük, keressünk a megfigyeléshez városi fényektől távoli helyszínt. Amennyiben csak városból van módunk megfigyelést végezni, közvetlen fényektől takart helyszínt válasszunk.
 Szent Lőrinc könnyei 
A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely sok apró porszemcséből áll, ezek a földi légkörben felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.
A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.