2016. augusztus 9., kedd

Hosszú Katinka ismét bearanyozódott

Hosszú Katinka, Rio 2016, nyári olimpiai játékok, úszás, Shane Tusup
Hosszú Katinka
Fotó: Illyés Tibor/MTI

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert a riói olimpián.


A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.

Nem számított erre


Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.
Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda” — mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.
Hosszú Katinka, nyári olimpiai játékok, Rio 2016, úszás, Shane Tusup,
Hosszú Katinka — Fotó: Illyés Tibor/MTI
Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.
Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” — tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.
Hosszú a magyar úszósport 27., Rióban pedig Szász Emese sikere után a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte meg.


Eredmények | Női 100 m hát:

  1. Hosszú Katinak 58.45 mp
  2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.75 mp
  3. Kylie Masse (Kanada) és Fu Jüan-huj (Kína) 58.76 mp
Hosszú a következő versenynapon a 200 méter pillangó előcsatározásaiban szerepel, majd az esti programban várhatóan az elődöntőben, valamint a 200 méter vegyes fináléjában áll rajthoz. Utóbbiban világbajnok és világcsúcstartó.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI