2016. augusztus 12., péntek

Hatástalanították a Sky News „fegyverkereskedőit”

Őrizetbe vette a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a Sky News brit tévécsatorna riportjában a múlt héten bemutatott állítólagos romániai fegyverkereskedőket, mert a testület szerint valótlanságot állítottak.


DIICOT, Sky News, Pántics Attila-Csaba, Pántics Levente, Szantó Aurelian-Mihai, fegyverkereskedelem,
Tényfeltárás forgatókönyv szerint? — Fotó: Sky News
A DIICOT az őrizetbe vételről kiadott közleményében egyúttal tudatta, hogy kihallgatásra beidézi a tévécsatorna brit forgatócsoportját.

Az ügyészség közleménye szerint a filmben szereplő, romániai magyar nemzetiségű férfiak bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és valótlan információkat állítottak.

Az ügyészség szerint a Sky News tényfeltáróként bemutatott riportja nem támaszkodott valódi tényekre. A brit újságírók kezdeményezésére a szereplők valótlanságot állítottak, és ezért pénzt kaptak.

A múlt héten bemutatott filmben a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra.


A riporter — állítása szerint — lehetséges vásárlóként került kapcsolatba az állítólagos fegyverkereskedőkkel, akikkel olyan erdős területen találkozott, ahol nem volt mobiltelefonos térerő.

Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészség az eddig elvégzett vizsgálatok alapján megállapította, hogy a Sky News által tolmácsként foglalkoztatott radnóti származású, szabadúszó újságíró vadász barátait szervezte be a fegyverkereskedő szerep eljátszására a Sky News forgatócsoportja által elkészített forgatókönyv alapján. A közlemény szerint a fegyverkereskedő szerepét eljátszó férfiak rendezői utasításra beszéltek románul, noha magyar anyanyelvűek voltak.

A vádhatóság szerint a riportban bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában. Ezek többsége vadászfegyver volt; az egyetlen bemutatott harci fegyver pedig egy gyűjteményből származott. Az utóbbi tulajdonosa azzal sértette meg a fegyverekre vonatkozó szabályokat, hogy kölcsönadta, és engedte, hogy elszállítsák a fegyver őrzésének bejelentett helyéről.

Az ügyészség megállapította, hogy a Sky News filmje nemzetközi ellenérzéseket váltott ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltette, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Raluca Prună román igazságügyi miniszter egy bukaresti eseményen újságírói kérdésre pénteken kijelentette: ha a tévécsatorna valótlanságokat állított Romániáról, a román államnak kötelessége fellépni ez ellen.

Visszafogott riport


A Sky News tévécsatorna mindeddig kiállt a romániai fegyverkereskedelemről szóló film készítője mellett.

Stuart Ramsay a csatorna egyik legtapasztaltabb újságírója, aki pályája során jelentős tényfeltáró munkát végzett világszerte. Ezúttal visszafogott riportot készített a romániai fegyverkereskedelemről, és a Sky News fenntartja a publicisztikai anyag állításait" — áll a csatorna szerdai közleményében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI