2016. augusztus 18., csütörtök

Elhunyt Arthur Hiller, a Love Story rendezője

Kilencvenkét éves korában meghalt Arthur Hiller kanadai filmrendező, az 1970-es év legnagyobb kasszasikere és minden idők egyik legromantikusabb filmje, a Love Story rendezője — közölte az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS).


Arthur Hiller, Hollywood, Love Story, Ali MacGraw, Ryan O’Neal, gyász, elhalálozás,
Ryan O'Neal, Arthur Hiller és Ali MacGraw — Fotó: REUTERS
A testület közleménye szerint Hiller szerdán hunyt el Los Angelesben.

A rendező 1993 és 1997 között volt az Oscar-díj odaítéléséről is döntő amerikai filmakadémia elnöke.

Hiller több mint harminc filmet, köztük komédiákat, drámákat, háborús mozikat és musicaleket rendezett 1957 és 2006 között.

Munkáit tizenötször jelölték Oscar-díjra, és ebből két trófeát sikerült is megszerezni.

Paddy Chayefsky amerikai dráma- és forgatókönyvíróval közös munkája volt a Szerelmi partraszállás (1964) James Garner és Julie Andrews főszereplésével, valamint A kórház (1971) című szatíra George C. Scott-tal a címszerepben.

Neil Simon amerikai drámaíróval és forgatókönyvíróval közösen készítették a Vidékiek New Yorkban (1970) című mozit Jack Lemmonnal a főszerepben, valamint a Hotel Plaza (1971) című komédiát Walter Matthauval.

Leghíresebb filmjei közé tartozik A Sivatagi Róka hadjárata, a La Mancha lovagja, az Apósok akcióban, a Szerző! Szerző!, a Vaklárma és az Idegroncs-derbi. Az 1950-es évek közepe és az 1960-as évek eleje között több televíziós sorozaton is dolgozott.

Legnagyobb sikerét, az 1970-es Love Story-t hét Oscar-díjra jelölték. A legjobb film és a legjobb rendezés mezőnyében is versengő mozi végül csak a legjobb eredeti filmzenéért járó trófeát nyerte el. A mozira annak idején több mint 100 millió dollár értékben váltottak jegyet.
Hiller 1991-ben elárulta, hogy a kasszasiker kis híján el sem készült. A szorult anyagi helyzetben lévő Paramount ugyanis le akarta fújni a projektet, amely végül csak azzal a feltétellel készülhetett el, hogy a rendező megesküdött, kétmillió dollár alatt tartja a költségeket.

A rendezőt 2002 márciusában kitüntették az amerikai filmakadémia humanitárius különdíjával, amelyet a Love Story két főszereplője, Ali MacGraw és Ryan O’Neal adott át a rendezőnek.

Hiller 1923. november 22-én született a kanadai Alberta tartomány székhelyén, Edmontonban. Szülei Lengyelországból érkeztek Kanadába. A második világháború idején a légierőnél teljesített szolgálatot, majd pszichológiát és jogot tanult, végül Los Angelesbe költözött, hogy televíziós sorozatokat rendezzen.

Hiller 1948-ban vette feleségül Gwen Pechetet, akivel két közös gyermekük született. Hatvannyolc évig voltak házasok. Gwen idén júniusban halt meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI