2016. augusztus 9., kedd

Egy kisvárosnyi embert vettek őrizetbe Erdoganék

Több mint 26 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a török hatóságok a július 15-ei puccskísérlet miatt.


Törökország, török puccskísérlet, Recep Tayyip Erdogan, Ankara
Erdogan-párti tüntetés Isztambulban — Fotó: Yasin Bulbul/Török Elnöki Palota/via REUTERS
Legutóbb július 29-én Efkan Ala belügyminiszter még „csak” 18 ezer őrizetbe vett emberről számolt be.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter kedden Ankarában az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában elmondta: a 26 ezer emberből 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás.

A hatalomátvételi kísérletet követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot egyik rendelete értelmében a rendőrség a gyanúsítottakat legfeljebb harminc napig tarthatja őrizetben a korábbi négy nap helyett.

A török igazságügyi miniszter arra figyelmeztette Washingtont a puccskísérlet kitervelésével vádolt, önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban, hogy ne áldozza fel a kétoldalú kapcsolatát Ankarával egy „terrorista” miatt. Hangsúlyozta: erős Amerika-ellenes hangulat uralkodik a török lakosság körében a két NATO-szövetséges ország közötti vita okán. „Az Egyesült Államoknak Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?” — tette fel a kérdést Bozdag.

Reid Weingarten, Gülen egyik ügyvédje korábban megkérdőjelezte, hogy ügyfelére korrekt bírósági eljárás várna török földön.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI