2016. augusztus 1., hétfő

Eddig tartott Ponta „doktorsága”

Miniszteri rendelettel megfosztották jogászdoktori címétől a volt román kormányfőt hétfőn.


Victor Ponta, plágium, Ponta doktori címe, Románia, Nature,
Victor Ponta — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) a múlt héten visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a szociáldemokrata politikus doktori disszertációját.

Mircea Dumitru oktatási miniszter azt követően adta ki a tudományos cím visszavonásáról szóló rendeletet, hogy a CNATDCU néhány napja elutasította Ponta óvását, amelyet a testület június 30-án kiadott, a plágium tényét megállapító első határozata ellen emelt.

A miniszter rendelete egy négyéves politikai botrány végére tesz pontot, Ponta ugyanis nem ismerte el a plágiumvádat és nem volt hajlandó lemondani a kormány éléről.


Pontát nem sokkal miniszterelnöki kinevezése után, már 2012 júniusában plágiummal vádolta meg a Nature című brit tudományos lap, amely szerint a nemzetközi büntető törvényszékről írt jogi doktori disszertációjának több mint felét más szerzőktől vette át idézőjelek vagy lábjegyzetek használata nélkül.

Ponta azzal védekezett, hogy a dolgozat írása idején még nem volt követelmény a hivatkozásokat a lap alján lábjegyzetben feltüntetni, forrásait pedig a disszertáció végén felsorolta.

Ponta 2003-ban, doktori címe megvédése idején államtitkár volt Adrian Năstase szociáldemokrata kabinetjében, vezető tanára pedig maga az akkori miniszterelnök volt. Ponta a plágiumbotrány kirobbantását politikai támadásnak minősítette, és ellenfele, Traian Băsescu akkori jobboldali államfőnek tulajdonította.

Bár a tudományos címét kiállító bukaresti tudományegyetem is megállapította, hogy Ponta plagizált, azért őrizhette meg eddig doktori címét, mert tavaly decemberig a közméltóságok elleni plágiumvádakat egy olyan testület — az Országos Etikai Tanács (CNE) — volt hivatott vizsgálni, amely az oktatási miniszternek volt alárendelve, és amely többek között Pontát is „tisztára mosta”.

A jelenlegi, Dacian Cioloș vezette kormány megszüntette a kivételezést, feloszlatta a CNE-t, és mindenkire érvényes egységes szabályozást vezetett be a tudományos dolgozatok eredetiségének vizsgálatára, a feladatot pedig az újjászervezett CNATDCU-ra bízta.

A doktori cím hivatalos visszavonása aligha befolyásolja Ponta politikai karrierjét, hiszen 2012-óta bebizonyosodott, hogy választói nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a plágiumvádnak. A román média azonban arra számít, hogy Ponta elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát, amelybe — doktori címének köszönhetően — állítólag vizsga nélkül nyert felvételt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI