2016. augusztus 23., kedd

Barlangban rekedt turistákat mentettek ki a Torockói-hegységben

Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a szolcsvai Búvópatak barlangjából a bennrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat — írja a Mediafax.


Erdély, Szolcsva, Búvópatak, időjárás, barlangászás, Szolcsva patak, Torockói-hegység
Képünk illusztráció — Forrás: YouTube/Andrei Marius
A turisták és barlangászok — összesen tizenegyen — egy hirtelen lezúduló zápor következtében rekedtek a Szolcsva patak által vájt 1,2 kilométer hosszú barlangban.

A felhőszakadás következtében megnőtt víz elzárta a barlang kijáratát. Este azonban elállt az eső, csökkent a vízszint, és a mentők be tudtak jutni a barlangba.

A mentést az is nehezítette, hogy az áradás következtében az az út is járhatatlanná vált, amelyen a barlang megközelíthető.

A bennrekedt négy francia turista és hét romániai barlangász hét óra elszigeteltség után sértetlenül jutott ki a barlangból.

A mentést az is sürgőssé tette, hogy a romániai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben szerdáig további heves esőzések és viharok várhatók.

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív (még formálódó) barlang, mely turisták számára nem látogatható. A barlangnak több száraz járata és néhány terme is van, amelyekben a bennszorult látogatók meghúzhatták magukat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Mediafax via MTI