2016. augusztus 8., hétfő

Az RMDSZ segítene megbuktatni a Cioloș-kormányt

Az RMDSZ nyitott arra, hogy a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány ellen beterjesztendő esetleges bizalmatlansági indítványról tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal — jelentette ki Kelemen Hunor hétfőn a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva.


RMDSZ, SZDP, Liviu Dragnea, Dacian Cioloș, Cioloș-kormány,
Kelemen Hunor — Fotó: Facebook/RMDSZ
Az RMDSZ elnöke arra reagált, hogy a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező SZDP kilátásba helyezte a kormány támogatásának megvonását, amely így ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel vezetné az országot az év végi választásokig.

Az SZDP-nek jelenleg az RMDSZ nélkül nincs parlamenti többsége a kormány megbuktatásához.

Băsescu bekavart


Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök tavaly novemberi lemondása óta az SZDP számtalan jelét adta annak, hogy — a beiktatásához nyújtott támogatás ellenére — nem vállal közösséget Dacian Cioloș szakértői kormányával, nem támogatja kezdeményezéseit, és minden népszerűtlen intézkedésénél bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg. Miután azonban az SZDP egyik szövetségese júliusban beolvadt Traian Băsescu volt államfő új jobboldali pártjába, az körül már csak úgy alakulhat ki parlamenti többség, ha az RMDSZ-t és a nem magyar kisebbségek frakcióját is a maga oldalára állítja.

Ponta „taposóaknái”


A múlt héten Liviu Dragnea, az SZDP elnöke a háborús veteránok egyes adókedvezményeinek megvonása miatt lendült támadásba a kormányfő ellen, akivel éles szóváltásba keveredett.


Cioloș ugyanis kijelentette: nem hajlandó többé szó nélkül tűrni, hogy a Ponta-kabinet által hátrahagyott „taposóaknák” miatt a szakértői kormányt hibáztassák. Dragnea „hazudozással” vádolta a miniszterelnököt, és bejelentette, pártja „komolyan megfontolja” egy bizalmatlansági indítvány beterjesztését.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek is vannak kifogásai a kormány ellen, nem lenne „tragédia”, ha a kabinet ügyvivőként működne tovább, de az SZDP-n múlik, hogyan kezeli a kérdést.
Nem tárgyaltunk erről a PSD-vel vagy másokkal, nem kommentálhatok egy sajtóban megüzent szándékot anélkül, hogy látnám a bizalmatlansági indítvány szövegét és érveit. De nem lenne tragédia Románia számára, ha korlátozott jogkörű ügyvivő kormánya lenne a választásokig. Ennek a kabinetnek úgy sincs meg a legitimitása és támogatottsága, hogy kidolgozza és elfogadtassa a parlamenttel a jövő évi költségvetést" — mondta az RMDSZ elnöke a Mediafaxnak.
Hozzátette: ebben a pillanatban nem tudja megmondani, megszavazna-e vagy sem az RMDSZ egy bizalmatlansági indítványt, de „vannak érvek, amelyek mellette szólnak”.

Kelemen Hunor a kormányfővel is találkozóra készül, aki a parlamenti választások időpontjáról konzultál a pártokkal; november végén vagy december elején kell a voksolást lebonyolítani. „Minél előbb, annál jobb” — mondta a választások időzítéséről az RMDSZ elnöke.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Mediafax/MTI