2016. augusztus 18., csütörtök

Atombombával jönnek az amerikaiak Romániába

Az európai uniós ügyekre szakosodott EurActiv hírportál arról közölt cikket csütörtökön, hogy az Egyesült Államok megkezdte a Törökországban tárolt atomfegyvereinek elszállítását, amelyeket az amerikai-török kapcsolatok megromlása miatt ezentúl Romániában fog állomásoztatni.


Románia, Törökország, hadsereg, NATO, nukleáris fegyverek, török puccskísérlet, EurActiv, Deveselu
Fotó: Amanda Slater/Flickr/EurActiv
A román külügyminisztérium tagadta az információ hitelességét.

Washington kimenekíti az atomfegyvereket


A brüsszeli portálnak nyilatkozó egyik illetékes szerint a nukleáris töltetek átszállítása politikailag és műszakilag is komoly kihívást jelent. „Nem egyszerű feladat több mint húsz robbanófejet elszállítani” — mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Simson Center washingtoni kutatóintézet arról számolt be néhány nappal ezelőtt, hogy az Egyesült Államok mintegy ötven atomtöltetű fegyvert állomásoztat a Szíria határától 110 kilométerre található incirliki török légi bázison, az előző hónapban meghiúsított törökországi puccskísérlet pedig újjáélesztette a félelmeket a robbanófejek védettségével kapcsolatban.

Egy másik diplomata arról beszélt az Euractivnak, hogy a júliusi hatalomátvételi kísérletet követően annyira megromlott az amerikai-török viszony, hogy Washington a bizalom hiánya miatt inkább kimenekíti Törökországból az atomfegyvereket, amelyeket mostantól a dél-romániai Deveselu légi támaszponton fog állomásoztatni.

Bukarest tagad


A román külügyminisztérium határozottan tagadta az atomtöltetek romániai állomásoztatásáról szóló híreket. „A román külügyminisztérium egyértelműen visszautasítja az állítást” — írta a portál megkeresésére a tárca szóvivője.

A NATO az ügyre reagálva szűkszavúan mindössze annyit közölt, hogy az észak-atlanti szövetség tagországainak garantálniuk kell a nukleáris elrettentő erő biztonságát.

A hírportál megkereste az amerikai védelmi minisztériumot és a török külügyminisztériumot is, tőlük azonban egyelőre nem érkezett érdemi válasz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI