2016. augusztus 18., csütörtök

Atombomba-költöztetés Romániába — Mindenki cáfol

Spekulációnak nevezte Mihnea Motoc védelmi miniszter az EurActiv hírportál értesülését, miszerint az Egyesült Államok megkezdte az eddig Törökországban tárolt atomfegyvereinek átszállítását Romániába.


Deveselu, EurActiv, hadsereg, NATO, nukleáris fegyverek, Románia, török puccskísérlet, Törökország,
Forrás: Facebook/Digi24
A hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva adta hírül csütörtökön, hogy az Egyesült Államok az amerikai-török kapcsolatok megromlása miatt elszállítja atomfegyvereit a Szíria határától 110 kilométerre található incirliki török légi bázisról a romániai Deveselu katonai bázisra.

Mihnea Motoc újságírói kérdésre válaszolva határozottan cáfolta a hírt.
Nem létezik ilyen terv, sem politikai, sem szakértői szinten nem tárgyaltunk erről, ezért az információról csak annyit mondhatok, hogy spekuláció” — idézte a minisztert a Digi24 román hírtelevízió.
Csütörtökön a román külügyminisztérium is cáfolta a hírportál értesülését.


Írta és rendezte...


Ovidiu Raețchi, a második legnagyobb frakcióval rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője csütörtökön a nyári szüneten levő parlament védelmi szakbizottságának sürgős összehívását kérte.

A szakbizottság tagjaként Raețchi úgy véli, hogy a bukaresti parlamentnek is határozott választ kell adnia a híresztelésre, amelyet hollywoodi forgatókönyvhöz hasonlított. Szerinte ez a hamis információ a térség egyre zavarosabb politikai kontextusában árthat Románia nemzetbiztonságának.

Traian Băsescu volt román elnök már kedden — miután megjelentek az első hírek a Törökországban állomásoztatott atomfegyverek elszállításáról — kijelentette: Romániának nem kell atomfegyvereket befogadnia területére, hiszen Bukarest teljesítette a NATO-val és az Egyesült Államokkal szembeni kötelezettségeit azzal, hogy befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit, vagyis a ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI