2016. augusztus 18., csütörtök

Aranyérmes a kajakos Kozák Danuta

Az UTE 29 éves versenyzője címét megvédve megnyerte csütörtökön az 500 méteres versenyt a riói játékokon.


Kozák Danuta, kajak-kenu, Rio 2016, Magyarország, nyári olimpiai játékok
Kozák Danuta — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Ez volt Magyarország 500. olimpiai érme: a magyarok az olimpiákon eddig 175 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet nyertek.

Az immár négyszeres olimpiai bajnok a döntőben féltávnál már az élen haladt, majd fokozatosan növelte előnyét, és végül óriási előnnyel érkezett a célba.


Az elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt. A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

kajak-kenu, Kozák Danuta, Magyarország, nyári olimpiai játékok, Rio 2016,
Emma Jorgensen, Kozák Danuta és Lisa Carrington — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Kozák - aki kedden Szabó Gabriellával párosban is győzött ezen a távon - a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte. Négy elsőségével most már ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa.

Az elsődleges célom az volt, hogy egészségesen tudjak odaállni a rajthoz, és ki tudjam hozni magamból, ami bennem van — mondta pár perccel a célba érkezése után. Szeretném megköszönni Toman József csapatorvosnak, hogy helyre rakott, s az egész orvosi stábnak, meg az egész szövetségnek, hogy tartották bennem a lelket, és mentálisan is sokat segítettek” — utalt arra, hogy a hétfői, első vízre szállása előtti éjszaka hasmenése volt, és — a csapatorvos tájékoztatása szerint — bélfertőzéses szindróma alakult ki nála.
A londoni olimpia után az volt a cél, hogy megvédjem a címem, ez még Magyarországon senkinek sem sikerült ebben a számban. Négyéves álmomat sikerült valóra váltani” — tette hozzá.
A magyar sportolók eddig hét első, három második és négy harmadik helyet harcoltak ki a riói olimpián.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI