2016. augusztus 25., csütörtök

A PSD tárt karokkal várja az RMDSZ-t

Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt a szabadelvű ALDE-val közösen alakítana kormányt Romániában.


Liviu Dreagnea, parlamenti választások, Románia, RMDSZ, PSD, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor,
Liviu Dreagnea PSD-elnök és Kelemen Hunor a parlamentben — Forrás: evz.ro
Az új kabinetbe az „eredmények függvényében esetleg az RMDSZ-t is bevonnánk” — közölte Florin Iordache, a képviselőház ideiglenes elnöke.

A szociáldemokrata politikus a Radio France Internationale (RFI) román adásának nyilatkozva elhárította a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítandó nagykoalíció gondolatát.

Az RMDSZ kormányra hívását Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta.


Egy kedd esti televíziós interjúban a jobbra tolódott PNL-ből kilépett, a PSD-vel együttműködő, saját szabadelvű pártot alapító Tăriceanu úgy vélte:
A választások után a PSD-nek és az ALDE-nak koalíciós ajánlattal kellene megkeresnie az RMDSZ-t egy szélesebb parlamenti többség kialakítása érdekében.”

Kelemen: Senkivel sem tárgyalunk! Egyelőre... 


Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban ugyancsak az RFI-nek nyilatkozva leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget, a PSD-PNL nagykoalíció lehetőségével azonban Kelemen szerint mindenképpen számolni kell, függetlenül attól, mit mondanak most róla az érintettek.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke már több alkalommal is kizárta a PSD-vel való választások utáni együttműködést.

Egy PNL által megrendelt közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a PSD a voksok 37, a PNL pedig a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most rendeznék meg választást. A parlamenti képviseletét alternatív küszöbbel bebiztosító RMDSZ 5 százalék körüli eredményre számíthat. Egyes felmérések szerint az ALDE, valamint a Traian Băsescu volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A parlamenti választásokat várhatóan december elején rendezik meg Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy