2016. július 26., kedd

Potenciális terroristáktól hemzseg Európa

Az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol egyik szóvivője azt nyilatkozta a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban kedden: több száz potenciális terrorista lehet Európában.


Europol, migráció, terrorizmus, Európa, Iszlám Állam,
Müncheni életkép. Sehol sem vagyunk már biztonságban? — Sven Hoppe/EPA/MTI
A hágai székhelyű szervezet szerint olyan szélsőségesekről van szó, akik uniós állampolgárként mentek Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam harcosai legyenek, majd visszatértek Európába.

Az uniós szerv szerint „nem utal konkrét nyom” arra, hogy az IÁ rendszerszerűen felhasználná a migrációs válságot, hogy embereit bejuttassa az Európai Unióba.
A terrorszervezetek tagjai vagy az uniós útlevéllel rendelkező hazatérő idegen harcosok rendszerint valódi vagy hamis útlevéllel lépnek be az EU-ba, és nem hagyatkoznak embercsempész bandákra — nyilatkozta a szóvivő a lapnak.
A szervezet adatai szerint ötezer ember mehetett az EU-ból harcolni a Közel-Keletre, és mintegy harmaduk, 1500-1800 ember térhetett már vissza.

„Többségük se nem képes, se nem hajlandó terrortámadásokat elkövetni, de ezzel együtt is több száz olyan potenciális terrorista marad, akik veszélyt jelenthetnek Európa biztonságára” — húzta alá az Europol.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI