2016. július 12., kedd

Már nálunk is megjelent a zika-vírus

Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a zika-vírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták.


egészségügy, járvány, Románia, zika-láz, zika-vírus,
A vírust terjesztő szúnyogok — Fotó: Christian Bruna/EPA/MTI
Az első fertőzött nő nyilvántartásba vételéről kedden számolt be a román egészségügyi minisztérium.

A kórokozót egy 27 éves román állampolgárságú nőnél mutatták ki, aki június utolsó, július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton.


Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babeș kórházban, ahol megállapították, hogy zika-vírussal fertőzött.

Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább félévig használjanak óvszert.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az „egzotikus” országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon.

Zika


  • A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

  • A zika-vírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál.

  • A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.