2016. július 27., szerda

Zajlik a török újságírás kivégzése

A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok szerdán Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében — közölte az Anadolu állami hírügynökség.


Törökország, török puccskísérlet, Zaman, Recep Tayyip Erdogan, szólásszabadság, Fethullah Gülen,
Forrás: Anadolu Agency
Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és egyebek közt a sajtó soraiba is beépülő mozgalmát teszi felelőssé az incidensért.

Gülen elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos hatalomátvételi kísérlethez.

A Zaman korábban Gülen hálózatához tartozott, idén március elején azonban állami felügyelet alá vonták a prédikátor által kiépített „párhuzamos struktúrák” elleni fellépés részeként.

Sahin Alpay publicista az előállításánál jelen lévő újságíró kollégák kérdéseire úgy reagált: „Nem nyilatkozom, nem vagyok bűnös. Nem értem, miért állítanak elő, de majd megtudom.”

A sajtó körében hétfőn kezdődtek a tisztogatások, akkor 42 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot. Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket. Közülük eddig a híradások szerint 16-ot sikerült előállítani, tizenegy újságíróról úgy tudni, hogy már elhagyták Törökországot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI