2016. július 29., péntek

Kilóra vették meg a nemzeti bank kormányzóhelyettesét

Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a DNA pénteken Bogdan Olteanut, a képviselőház volt házelnökét.


BNR, Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu, Sorin Ovidiu Vântu, Duna-delta, Călin Popescu Tăriceanu, korrupció,
Bogdan Olteanu — Fotó: Marian Ilie/Mediafax
Olteanu jelenleg kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban.

Olteanu kérte, megkapta


A politikus házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag egymillió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

Vântu kérte, megkapta


Lapértesülések szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vântu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott.

Vântunak állítólag két szállodája is van a Duna-deltában. Az ismert üzletember, akit több alkalommal is elítéltek, jelenleg is börtönben van: legutóbb egy hete szabtak ki rá jogerősen több mint hat éves letöltendő börtönbüntetést, miután sikkasztásban való bűnrészességben és pénzmosásban találták vétkesnek.

Tăriceanu nem kérte, megkapja?


A sajtó úgy tudja: az ügyben Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt, ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg a DNA. A vádhatóság csak azt közölte, hogy a csúszópénzt egy pártszékházban adták át. Olteanu 2008-ban a Nemzeti Liberális Párt tisztségviselője volt, amelynek akkor Tăriceanu volt az elnöke.

Tăriceanu nem volt hajlandó kommentálni az általa „pletykának” nevezett sajtóértesülést, leszögezve: bármekkora erőkkel is „vadászik rá” a DNA, pártja — az ALDE — így is úgy is be fog kerülni a parlamentbe az év végi választásokon. Tăriceanu arra számít, hogy a választások közeledtével egyre több gyanúsított, vádlott és elítélt fog feljelentést tenni ellene, hogy büntetésük egy részének elengedéséről csikarjanak ki ígéretet az ügyészektől. A politikust július elején már bíróság elé állította a DNA egy másik, illegális ingatlan-visszaszolgáltatással összefüggő ügyben: a szenátusi elnököt hamis tanúzással és bűnpártolással vádolják.

A korrupciós botrány által érzékenyen érintett román jegybank pénteken annyit közölt, hogy az őrizetbe vett kormányzóhelyettes feladatkörét az igazgatótanács más tagjai fogják ellátni. A BNR vezető tisztségviselőit csak a parlament nevezheti ki és válthatja le.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy