2016. július 19., kedd

Baltával köszönte meg a német Willkommenskulturt egy afgán migráns

Egy 17 éves afgán férfi baltával támad egy személyvonat utasaira a németországi Würzburg közelében, három embert súlyosan, egy negyediket könnyebben megsebesített.


Németország, menekültválság, Angela Merkel, Willkommenskultur, afgán menekültek, baltás támadás
Újabb menekült-pofon Angela Merkelnek — Fotó: Kai Pfaffenbach/REUTERS
A német hírügynökség rendőrségi tájékoztatásra hivatkozva arról írt, hogy a támadó szúró- és vágófegyvereket használt.

A hatóságok azonosították a támadás tettesét: a bajor belügyminiszter tájékoztatása szerint egy 17 éves afgán fiatal az elkövető, aki nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter az ARD német közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, egyelőre nem tudni, hogy a támadás iszlamista indíttatású volt-e, szemtanúk beszámolói szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!). A nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal — a fiatalember holmija között egy házilag készített Iszlám Állam-zászlót találtak.

Elmondta, hogy a fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak.

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség egy különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy