2016. július 29., péntek

Auschwitzba látogatott Ferenc pápa

Lengyelországi zarándoklatának harmadik napját az auschwitzi múzeumban kezdte el a katolikus egyházfő; kívánságának megfelelően a látogatás beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott.


Ferenc pápa, Auschwitz, katolikusok világtalálkozója, haláltábor, arbeit macht frei
Ferenc pápa — Fotó: Pawel Supernak/EPA/MTI
A szentatya, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor, gyalog ment át a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun.

Ezt követően Ferenc pápa az áldozatok emlékművénél imádkozott, majd megáldotta az egykori náci német haláltáborok 12 túlélőjét; a volt lengyel, zsidó és német foglyok az Auschwitz I. tábor területén várták őt.

Maximilan Kolbe, Auschwitz-Birkenau, Ferenc pápa, Holokauszt, katolikusok világtalálkozója, Lengyelország, második világháború, náci haláltábor,
Ferenc pápa
Maximilan Kolbe
halálcellájában
Fotó: L’Osservatore Romano/
EPA/MTI

Ugyanitt, a haláltábor 11. számú barakkjában Ferenc pápa a szentté avatott Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott.A lengyel ferences szerzetes éppen 75 éve, 1941. július 29-n önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált. Az utolsóként életben maradt szerzetessel a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.Az auschwitzi koncentrációs tábort 1940-ben hozták létre a nácik, eredetileg lengyel foglyok számára. 
Az Auschwitz II-Birkenau koncentrációs tábor két évvel később jött létre. Az auschwitzi múzeum szakértői hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt. 
A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját, s nagy többségüket órákkal megérkezésük után a tábor gázkamráiban elpusztították.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI