2016. július 18., hétfő

Adjunk hangot autonómia-igényünknek

A júniusi választásokon megújult székelyföldi önkormányzatokhoz intézett felhívásban kérte a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, hogy azok az önkormányzatok is fogadják el az SZNT által javasolt autonómiapárti határozatot, amelyek ezt nem tették meg eddig.


Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács, Székelyföld, székely autonómia, Románia, székely zászló,
Fotó: Kátai Edit/MTI
A SZNT korábbi felhívásának a 153 székelyföldi önkormányzatból 62 tett eleget.

Ezek az önkormányzatok testületi határozatban nyilvánították ki az általuk képviselt közösség autonómiaigényét:

egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Az SZNT arra kérte a határozatot még el nem fogadó önkormányzatokat, hogy ne tekintsék ez ügyben irányadónak a román kormány székelyföldi megbízottainak, a prefektusoknak a határozatok elleni kijelentéseit.

A tanács álláspontja szerint a határozatok — az esetleges bírósági megsemmisítés ellenére is — bizonyíthatják, hogy a székelyek önkormányzatai szemben állnak a központi hatalommal a közigazgatási átszervezés kérdésében.
Ez az egyik leghatékonyabb és legfontosabb eszköze annak, hogy Székelyföld beolvasztását, a nyilvánvaló jogtiprást megakadályozzuk — áll az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett felhívásban.

Zászlótörvény


Az SZNT állandó bizottsága ugyanakkor levélben kérte fel a székelyföldi polgármestereket és önkormányzatokat, hogy forduljanak beadvánnyal az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszusának Monitoring Bizottságához a zászlótörvénnyel kapcsolatban.


A monitoring bizottság június 28-i ülésén napirendre tűzte a székelyföldi Makfalva, Székelyderzs, Gyergyószentmiklós és Gyergyóújfalu elöljárójának a beadványát, de a zászlótörvénnyel kapcsolatos érdemi vitát októberre halasztotta.

A parlament tavaly május közepén fogadott el egy olyan zászlótörvényt, amely kizárólag a közigazgatási egységeknek teszi lehetővé a saját zászló használatát.

A törvény értelmében:
  • az önkormányzatok által javasolt zászlót a kormánynak kell jóváhagynia;

  • két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja.

Az SZNT álláspontja szerint a jogszabályt a székely zászló használatának ellehetetlenítése céljával fogadták el, és az sérti a Románia által ratifikált Helyi Autonómia Európai Chartáját.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI