2016. július 1., péntek

55 éve született Diana hercegnő

brit monarchia, Camilla Parker Bowles, Diana hercegnő, Dodi al-Fajed, Károly herceg, Lady Diana
Diana hercegnő
Fotó: Mario Testino
Diana Francis Spencer grófi család sarjaként jött a világra 1961. július 1-jén.


Szülei 1969-ben elváltak, iskolái elvégzése után óvónőként dolgozott. 1977-ben ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly herceggel, akivel 1981-ben a londoni Szent Pál-székesegyházban esküdtek örök hűséget egymásnak.

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált, de szenvedett a királyi család merev, korlátozó szokásaitól és nélkülözte férje támogatását a királynővel szemben, ugyanakkor félénkségével és tapintatosságával gyorsan meghódította alattvalói szívét.


„Zsúfolt” házasság


1982-ben megszületett Vilmos herceg, 1984-ben Henrik herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól.


brit monarchia, Camilla Parker Bowles, Diana hercegnő, Dodi al-Fajed, Károly herceg, Lady Diana, Diana halála
Károly herceg brit trónörökös és felesége, Diana — Fotó: Varga László/MTI
Diana 1995-ben adott, a brit monarchiát alapjaiban megrázó, döbbenetet keltő interjújában „kissé zsúfoltnak” nevezte házasságát, mert hárman voltak benne, Károly ugyanis fenntartotta viszonyát titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal.

A sértett és megalázott hercegnőnél 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok jelentkeztek. Mindebből a nagyközönség egy ideig semmit sem sejtett: a csinos Lady Di gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, népszerűségét jótékonysági célokra használta fel.

A hercegi pár 1992 végén költözött hivatalosan külön, a válást négy évvel később mondták ki.


Diana, aki elvesztette az Ő Királyi Felsége, de megtarthatta a walesi hercegné címet, független nő lett, de továbbra is nyomában loholtak a magánéletének minden rezdülését követő „lesipuskás” fotósok.

1997. augusztus 31-én is a szenzációra éhes sajtó elől menekült barátjával, az arab milliomos Dodi al-Fajeddel, amikor egy párizsi aluljáró pillérének csapódott autójuk. A balesetben mindketten életüket vesztették, meghalt a sofőr is, csak Diana testőre maradt életben.

Halála „kollektív hisztériát” váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt.

A tragédiával kapcsolatban számtalan feltételezés kapott szárnyra, amelyek közül a merénylet teória és az összeesküvés-elméletek sem hiányoztak. A hivatalos magyarázat szerint a sofőr ittasan ült a volán mögé, és túl gyorsan hajtott.

A hercegnő számtalan alkotást ihletett.

  • Elton John a temetésén előadott Candle in the Wind című dala minden idők legkelendőbb kislemeze lett;

  • született róla regény és zenemű;

  • Londonban szökőkút őrzi emlékét a Hyde parkban;

  • 2013-ban szobrot kapott Bécsben;

  • Stephen Frears rendező A királynő című filmje a halála utáni feszültségekkel és érzelmekkel teli hétről szól;

  • Életének utolsó két évét dolgozza fel a Diana című angol életrajzi dráma, amelyben a walesi hercegnét Naomi Watts alakította.

Diana ledöntötte a trónörökös feleségével szemben támasztott évszázados elvárásokat, modern nő volt minden tekintetben, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.