2016. június 22., szerda

Törvényes is, meg nem is a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban

Egy értelmező törvény elfogadásával korlátozta a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét a parlament szerdán.


összeférhetetlenség, Románia, ANI, Márton Árpád,
Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, a jogszabály egyik kezdeményezője — Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
A parlament  együttes ülése csaknem egyhangúan — egyetlen tartózkodással — szavazta meg azt az értelmezést, amely szerint a törvényhozók esetében csak 2013 augusztusától kezdődően számít jogsértésnek a családtagok alkalmazása, mert akkor lépett hatályba ennek tilalma a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényben.

A tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) több mint ötven érintett törvényhozó ellen indított eddig eljárást, arra hivatkozva, hogy már a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján is összeférhetetlenségnek számít a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban.

Családban marad


A legfelső bíróság többek között az RMDSZ két képviselőjét is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte emiatt.


A tavaly februárban hozott jogerős végzésben:
  • Máté András képviselőházi frakcióvezető hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért feleségét alkalmazta képviselői irodájában,

  • Kerekes Károly Maros megyei képviselőt pedig másfél év felfüggesztett börtönre ítélték, amiért feleségét, illetve fiát foglalkoztatta marosvásárhelyi irodájában.

A román hírtelevíziók által megszólaltatott politikai elemzők szerint a szerdai döntéssel a parlament saját tagjait próbálja újabb kiváltságokkal védeni, tovább nyirbálva az elszámoltatásukra létrehozott Feddhetetlenségi Ügynökség jogi eszközeit.

A szerdán elfogadott törvény leszögezi: a törvényhozók 2013 augusztusa előtti cselekményeinek vagy megállapodásainak nem lehet semmilyen jogi következménye, mivel az előtt „semmilyen jogszabály nem korlátozta, kiket lehet a képviselői, vagy szenátori irodákban alkalmazni”.

Bogdan Stan, az ANI elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: az ügynökség ellenezte a szerdán hozott értelmező törvényt, mivel eddig sem a honatyák jogállását szabályozó törvény alapján indította eljárásait.

Az ANI jelenleg 30 törvényhozó ellen folytat eljárást, amiért a rendelkezésére bocsátott költségkeretből családtagjait fizették, több mint húsz esetben pedig már jogerős ítélet született.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Hotnews