2016. június 27., hétfő

Szombaton ismét Ezer Székely Leány Napja

A rendezvényt, amelynek gyökerei a múlt század első feléig nyúlnak vissza, a székely népviselet és a katolikus vallás megőrzésének szándéka hívta életre 1931-ben a szociális nővérek kezdeményezésére.


Csíksomlyó, Ezer Székely Leány Napja, hagyományok, magyarság, népviselet, Székelyföld, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes,
Csoportkép a Hármashalom-oltár előtt — Fotó: Haáz Sándor/MTI
Az első találkozón negyvenkét helységből 1600 leány vett részt.

1935-ig sikerült megszervezni a találkozót, amely egyre nagyobb hírnevet szerzett, a következő évben a hatóság betiltotta, mint nem kizárólag vallásos eseményt. Ötévi szünet után 1940-ben szervezték meg újra. A második világháború után ismét betiltották az ünnepet, a kommunizmus bukása után 1990-ben újraélesztették a hagyományt, azóta minden évben megszervezik a népdal, a néptánc, a népzene és a népviselet megőrzése, továbbadása és népszerűsítése céljából.

A valamikori szervezők közt volt Domokos Pál Péter egykori csíkszeredai gimnáziumi tanár, később Budapesten élő néprajzkutató is, neki tulajdonítható az első találkozó jelmondata:

„Hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk.”

Az egész napos program a környező településekről érkező, székely ruhába öltözött hagyományőrző csoportok bevonulásával kezdődik Csíkszereda központjában, amelyet a székelyruhás ifjak közös tánca követ.

Csíksomlyó, Ezer Székely Leány Napja, hagyományok, magyarság, népviselet, Székelyföld, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes,
Tánc a főtéren — Fotó: Veres Nándor/MTI
A rendezvény a pünkösdi búcsú helyszíneként ismert csíksomlyói Nyeregben folytatódik, ahol az ünnepi szentmisét követően a székelyföldi hagyományőrző néptánccsoportok mutatják be előadásaikat.

Közben a látogatók kézműves vásáron csodálhatják és vásárolhatják meg a székelyföldi kézműves mesterek termékeit. A kézművesek mellett a régi mesterségek tudói is bemutatják szakmájuk fortélyait, és az érdeklődőket népviseletvarró sátor is várja.

A szervezők a gyermekekre is gondolnak, számukra népi játékokat és foglalkozásokat szerveznek. A Nyeregben ünneplők közös táncba kapcsolódhatnak be, és elkészül a székely ruhába öltözött lányok elmaradhatatlan csoportképe is.

Az idei rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkszentimre lesz, mert 2015-ben a csíkszentimreiek jelentek meg a legnagyobb arányban népviseletben a találkozón. A szervezők tavaly 2255 népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak, a hagyományos ruhákat viselők száma ennél azonban nagyobb volt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.