2016. június 3., péntek

Székelyikum: „medvebiztos” kukák Tusnádfürdőn

Tusnádfürdő, barna medve, állatok, Székelyföld, szemeteskonténerek
Forrás: Facebook/
Hargita Megye Tanácsa

Medvebiztos szemeteskonténereket helyeznek ki a kukázó medvék által naponta látogatott fürdővárosban.


A konténereket vastag acéllemezből készítették, csavarokkal rögzíthetőek a lebetonozott lerakóhelyekhez. A szemétbedobó nyílást úgy alakították ki, hogy a födelét csak egy biztonsági zár gombjának a benyomása idején lehessen kinyitni.

A konténert a kukázó medvék sem szétfeszíteni, sem felborítani nem tudják. Csak akkor férhetnek hozzá az eldobott szeméthez, ha valaki nyitva hagyja a szemétbedobó nyílást. A konténert az egyik oldalfal kinyitásával tudják üríteni.

A 46 medvebiztos konténert a Hargita megyei önkormányzat integrált hulladékgazdálkodási projektje keretében vásárolták.

Tusnádfürdő a medvék egyik fontos vonulási útvonalán fekszik, ezért a településen az állatok rendszeresen előfordulnak. A medvék egy része eddig a kukákban és a portákon keresett magának élelmet, és veszélyeztette a város lakosságát és a turistákat.

2013-ban a sajtó tág teret szentelt annak, hogy a medvék a tusnádfürdői származású Korodi Attila akkori környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek, és elpusztították a majorságot.

Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmada Romániában él. Az elmúlt években számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada Székelyföldön él: Háromszéken 1200-ra, Hargita megyében ezerre tehető a medvék száma.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI