2016. június 7., kedd

Szabálytalanságok tömkelege Marosvásárhelyen

Több szabálytalanság történt a vasárnapi marosvásárhelyi helyhatósági választáson, és ez érdemben befolyásolhatta a végeredményt.


Dorin Florea, Marosvásárhely, önkormányzati választások, Románia, Soós Zoltán, Nemzetstratégiai Kutatóintézet,
Forrás: Facebook/Digi24
Soós Zoltán „független” polgármesterjelölt, már jelezte ezeket a szabálytalanságokat, megóvta a polgármester-választás eredményét, Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint egyelőre nem világos, hogy a rendellenességek elég súlyosak-e ahhoz, hogy a döntéshozókat lépésre késztessék. 

Mint mondta, nem tudható, mi lesz az eljárás vége. A szakértő szerint akkor lehetne megváltoztatni az eredményt, ha új választást írnának ki, de nem tudható, a rendellenességek elég súlyosak-e új voksolás kiírásához.

A szakember példaként említette, hogy sokan kaptak ideiglenes lakcímet igazoló okmányt az elmúlt hónapban, azaz „mesterségesen feltornázták a szavazók számát”. Emellett több szavazólapot nem pecsételtek le megfelelően és időben, így nem is lehetett megállapítani, érvénytelen volt-e vagy sem. Megjegyezte, nagyon sok az érvénytelen szavazat, ami „már önmagában sok kérdést felvet”.
A vasárnapi romániai önkormányzati választáson a 2000 óta hivatalban levő Dorin Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós Zoltán független jelölt 25 557 voksot gyűjtött Marosvásárhelyen.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI