2016. június 10., péntek

Nem lesz új választás Marosvásárhelyen

Nem rendelte el a Központi Választási Bizottság (BEC) a marosvásárhelyi polgármester-választás megismétlését.


önkormányzati választások, Románia, Soós Zoltán, Dorin Florea, Marosvásárhely, BEC,
Soós Zoltán és felesége a választások napján — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
A bizottság minden óvást — köztük Soós Zoltán marosvásárhelyi független jelöltét — elutasítva pénteken hivatalosan is kihirdette a romániai önkormányzati választások végeredményét.

A marosvásárhelyi óvást is bizonyítékok hiányában, egyhangúlag utasították el.


A bíróság sem rendelheti el utólag a választás megismétlését, ilyen döntést csak a BEC hozhatott volna — a törvény szerint a Központi Választási Bizottság kizárólagos illetékességébe tartozik minden olyan óvás kivizsgálása és elbírálása, amely felveti a mandátumelosztást befolyásolni képes választási csalás gyanúját.

A BEC pénteken 54, a választás megismétlését, és 57, a szavazatok újraszámolását kérő óvást bírált el és utasított el.

Marosvásárhelyen Soós Zoltán, a magyar pártok által támogatott független jelölt 1725 szavazattal kapott kevesebbet Dorin Florea polgármesternél, és megközelítőleg ennyi az érvénytelenített szavazatok száma is Marosvásárhelyen.

A magyar összefogás jelöltje és az RMDSZ Maros megyei szervezete azt követően kérte a választás megismétlését, hogy a városháza egyik alkalmazottját állítólag tetten érték, amint a voksolás után szavazólapokat másodszor is lepecsételt, érvénytelenítve azokat.

Az esetről büntetőjogi feljelentést tett az ügyészségnél a Marosvásárhelyi Választási Bizottság. A BEC közlése szerint azonban akkor sem ismétlik meg a marosvásárhelyi polgármester-választást, ha a tisztségviselőt jogerősen elítélik választási csalásért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegyMTI