2016. június 15., szerda

Merényletekre készülő dzsihadisták indultak Európába

A La Derniere Heure nevű belga napilap megszerezett egy levelet, amelyben a belga hatóságok azonnali terrorfenyegetettségre figyelmeztetnek.


terrorizmus, párizsi terrortámadások, brüsszeli merényletek, Iszlám Állam, illegális bevándorlás, Franciaország, Belgium, La Derniere Heure
Állandó rendőrségi jelenlét Brüsszel Etterbeek negyedében — Fotó: Stephanie Lecocq/EPA/MTI
Szerdai számában az újság azt írja: belgiumi és franciaországi merényletekre készülő dzsihadisták tartanak Európába, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai másfél héttel ezelőtt indultak útnak Szíriából, hogy Törökországon és Görögországon keresztül a kontinensre jussanak.

A terroristák útlevél nélkül szándékoznak Európába jutni, egyik csoportjuk Belgiumba, a másik pedig Franciaországba.

Lehetséges célpontok


A belga szervek szerint az Iszlám Állam terroristáinak első számú célpontja Franciaország, azonban nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy egyes terrorsejtek Belgiumban is merényleteket terveznek.


A La Derniere Heure szerint három lehetséges belgiumi célpontot említettek a levélben:
  • egy nagy brüsszeli bevásárlóközpontot,

  • egy amerikai gyorsétteremlánc egyik helyi egységét,

  • valamint egy rendőrkapitányságot.

A fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM), amely továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartja az ország terrorkészültségi szintjét, arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nem sikerült nyomára akadni a március 22-i merényleteket elkövető terrorkommandó birtokában lévő fegyvereknek és robbanószereknek.

Az OCAM szerint az is növeli a terrorfenyegetettséget, hogy Belgium július 1-jén megkezdi az Iszlám Állam szíriai állásainak bombázását.
Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak.
Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.
A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI