2016. június 16., csütörtök

Megtalálták a lezuhant EgyptAir-gép roncsait

Megtalálták a múlt hónapban 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir utasszállító roncsait.


EgyptAir, repülőgép szerencsétlenség, Egyiptom, MS804,
Az EgyptAir légitársaság emblémája — Fotó: Raphael Satter/AP/MTI
A szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság illetékesei szerda késő este adtak ki közleményt.
Az egyiptomi kormány által a lezuhant utasszállító feketedobozainak és roncsainak felkutatásával megbízott egyik hajó lokalizálta a repülőgép maradványainak több helyszínét, és elküldték a roncsokról készült első felvételeket a testületnek — írták.
Hozzátették: a kutatásban részt vevő csapat és a hajón tartózkodó szakértők térképet készítenek arról, pontosan hol találhatók a roncsok.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata május 19-én zuhant a Földközi-tengerbe.

Azt egyelőre nem tudni, a repülőgép mely részeit találták meg, és azt sem, hogy a közelben lehetnek-e a feketedobozok.

Egy nappal korábban a bizottság illetékesei közölték, hogy már csak június 24-ig bocsát ki jeleket a repülőgép két feketedoboza, a pilóták beszélgetéseit és a repülési adatokat rögzítő berendezések.

A roncsok megtalálásával és a feketedobozok esetleges lokalizálásával kideríthetővé válna, miért zuhant a tengerbe az EgyptAir utasszállítója.

A roncsokra bukkanó John Lethbridge francia mélytengeri kutatóhajó, amely 6000 méteres mélységig képes lemerülni és amelyet egy, a feketedobozok nagy mélységből történő lokalizálására és kiemelésére alkalmas tengeralatti robottal is felszereltek, június 9-én csatlakozott a kutatócsoporthoz.

Az eddigi ismeretek szerint röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel füstöt észleltek a fedélzeten.

A vizsgálatot végző hatóságok eddig nem zárták ki annak eshetőségét, hogy terrortámadás történt, és azt sem, hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata május 19-én zuhant a Földközi-tengerbe a görög Kárpathosz szigetétől mintegy 230 kilométerre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI