2016. június 16., csütörtök

Helyén marad a Cioloș-kormány

Letett a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány megbuktatásáról a Szociáldemokrata Párt körül tömörülő parlamenti többség — közölte csütörtökön Liviu Dragnea, az SZDP elnöke.


Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Cioloș-kormány, Románia,
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
A kabinet elleni bizalmatlansági indítvány beterjesztését főleg Călin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, az ALDE elnöke és Victor Ponta volt szocdem miniszterelnök szorgalmazta.

A két politikus arra hivatkozott, hogy a kormány számos területen — mezőgazdaság, az európai pénzek lehívása, vagy a közalkalmazotti bérek reformja — szerintük kudarcot vallott.

A miniszterelnök már több tárcavezetőtől megvált a parlamenti többség bírálatai nyomán: az utóbbi hónapokban az európai alapok, a munkaügyi, a kulturális és az egészségügyi minisztérium élére is új tisztségviselő került, és küszöbön áll a mezőgazdasági miniszter leváltása, miután a képviselőház a múlt héten úgynevezett egyszerű indítványt szavazott meg ellene, mert elégedetlen a munkájával.

A kormányt egyre keményebben bíráló SZDP és kisebb szövetségesei — az ALDE és az UNPR — a májusi helyhatósági választási kampány idején egyre többször fenyegették bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt. A parlamenti többséget alkotó pártok formálisan csak a választások után, két héttel a parlamenti szünet előtt, mostani találkozójukon tűzték napirendre a kérdést.

Dragnea szerint azért tettek le a kormány megbuktatásáról, mert meggyőződésük, hogy Klaus Iohannis államfő nem fog az SZDP által javasolt miniszterelnök-jelöltet megbízni kormányalakítással, és ez politikai válságba sodorhatja az országot.

Az SZDP elnöke úgy ítélte meg, hogy a Cioloș-kormány leváltása előrehozott választásokhoz vezetne, de erre leghamarabb októberben kerülne sor, novemberben pedig amúgy is ki kell írni a rendes parlamenti választásokat.

A Cioloș-kabinet most már feltehetően kitöltheti egyéves mandátumát, de mozgásterét jelentősen korlátozza az, hogy a parlamenti pártok népszerűtlen reformintézkedéseit nem támogatják, viszont rendszeresen megszavaznak olyan béremelési vagy adócsökkentési törvényeket, amelyeket a szakértői kormány ellenez.
Romániában Ponta tavaly novemberi lemondása óta szakértői kormány van hatalmon, amelynek beiktatását mindkét nagy párt, az SZDP és a Nemzeti Liberális Párt is támogatta, de amellyel szemben az szocdemek és némiképp a liberélisok  is igyekszenek ellenzéki hangot megütni.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI