2016. június 2., csütörtök

Magyar könnyek a román bíróságon

Megaláztatás, fájdalom, jogfosztottság. Ezekkel a szavakkal jellemezhető az erdélyi magyar nép helyzete az élet szinte minden területén — írják dokumentumfilmjük ismertetőjében Morvai Krisztina és Almási Lajos.


anyanyelvhasználat, igazságszolgáltatás, Sepsiszentgyörgy, magyarság, kisebbségi jogok, Morvai Krisztina
Forrás: YouTube/Almási L.
A felvétel a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2016 tavaszi emberi jogi monitorozó körútján készült — a képsorok révén bepillantást nyerünk a sepsiszentgyörgyi törvényszék mindennapjaiba.

filmben azt mutatják be, hogyan akadályozzák a magyar anyanyelv használatát a hivatalokban, a bíróságokon, megsértve minden idevonatkozó európai és nemzetközi emberi jogi normát.


A két emberi jogi aktivista a film angol feliratos változatát is elkészítik, amit a tervek szerint minden jelentős európai és nemzetközi emberi jogi fórumon bemutatják majd, azzal a céllal, hogy a román állam által hirdetett idilli emberi jogi helyzethez képest bemutassa a rideg és kiábrándító valóságot, az őshonos magyar illetve székely közösség jogainak és méltóságának kirívó súlyú, rendszerszerű megsértését.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Facebook/YouTube