2016. június 16., csütörtök

Letöltendőt kapott Băsescu. A testvér

A volt román államelnök testvérét befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek.


Mircea Băsescu, DNA, Sandu Anghel, Traian Băsescu
Mircea Băsescu — Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
Mircea Băsescut jogerősen 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a konstancai táblabíróság csütörtökön.

A DNA 2014-ben emelt vádat az akkor még tisztségben lévő államfő öccse ellen, aki állítólag egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el 250 ezer euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon Anghel vizsgálati fogságból való szabadon engedéséért vagy egy enyhébb büntetés kieszközléséért.

Miután Anghelt csaknem 9 évre ítélték gyilkossági kísérletért, a bűnöző családja visszakövetelte, de csak részben kapta vissza a csúszópénzt Mircea Băsescutól. Az ügy azt követően derült ki, hogy Anghel családja nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen Mircea Băsescuval alkudoznak.

A volt elnök testvérének kapcsolata az alviláginak tartott Anghel családdal nem volt új keletű: 2010-ben Mircea Băsescu lett a keresztapja Sandu Anghel unokájának. A román lapok tudni vélik, hogy Traian Băsescu és felesége is találkozott már az Anghelékkel, amikor 2009-ben részt vettek a roma-fesztiválon. A nyomozás során azonban egy pillanatig sem merült fel a volt elnök esetleges személyes érintettsége.

A korrupcióellenes harcot kezdeményező Traian Băsescu a per során mindvégig azt hangoztatta, hogy bízik öccse ártatlanságában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI