2016. június 10., péntek

Kilencvenöt éves Fülöp herceg

II. Erzsébet királynő férje az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje „szolgáló" uralkodói hitves: 64 éve uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.


Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, brit királyi család, Nagy-Britannia, születésnap,
II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburghi herceg 2016. április 21-én — Fotó: Facundo Arrizabalaga/EPA/MTI
A házaspár jövőre ünnepli 70. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő, 1947-ben kötött frigyének előtörténete az 1930-as évek végéig nyúlik vissza. Udvari krónikások szerint a szerelem már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp először találkozott.

Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett Dartmouth haditengerészeti akadémiáján. Az eseményt szervező Lord Mountbatten — Erzsébet édesapjának, VI. György királynak távoli rokona, India későbbi alkirálya, akit negyven évvel később az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg — saját első unokaöccsét, vagyis Fülöpöt bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

Lemondott a királyi koronáról 


A dán és görög uralkodóházakból származó, Korfun született 18 éves dartmouth-i kadétot nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről és görög állampolgárságáról is, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.

A házasságáért rengeteg áldozatot hozott


  • A herceg ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor feleségének édesapja, VI. György király 1952-ben, alig 56 esztendősen elhunyt, és Erzsébet hercegnő az Egyesült Királyság uralkodója lett;

  • Fülöpnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs;

  • állami ügyiratokba nem tekinthet bele;

  • formailag saját feleségének alattvalója;

  • saját gyermekei nem az ő nevét viselik. (Történelmi források szerint Fülöp szerette volna, ha felesége megkoronázása után a királyi ház felveszi a Mountbatten vagy az Edinburgh nevet, ám — nem kis bosszúságára — Winston Churchill, II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke rábeszélte a fiatal uralkodót a Windsor-ház nevének megtartására.)

Fülöp azonban mindezen lemondások és áldozatok ellenére csaknem hét évtizede a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza, ahogy azt felesége is többször és nyilvánosan hangoztatta.

A kifelé mutatott, enyhén szólva is érdes modor és a nem egyszer sértő poénokra hajlamosító humor mögött udvari bennfentesek szerint valójában mély érzésű, a királyi család és a monarchia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kész ember rejlik.


Ő volt az például, aki a legidősebb fiú, Károly trónörökös és felesége, Diana egyre hangosabb házasságtörési botrányai közepette pártfogásába vette és személyes hangú levelekkel bátorította a hercegnőt. „Jutalma” az lett, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói egyenesen őt vádolták a Diana életét 1997-ben kioltó párizsi autóbaleset „megszervezésével”, ám Fülöp e rendkívül durva teóriákra elegáns távolságtartással nem is reagált.

Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, brit királyi család, Nagy-Britannia, születésnap,
Fotó: Daniel Deme/EPA/MTI
Fülöp már a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szavai szerint ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.

Ennek azonban az azóta eltelt években nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. A királyi család programjain folyamatosan jelen van; amikor Barack Obama amerikai elnök és felesége áprilisi londoni látogatása során felkereste a királynőt és férjét a windsori királyi rezidencián, a parkban leszálló helikoptertől a kastélyig vezető úton Fülöp vezette az uralkodót és az elnöki házaspárt szállító autót.

A jeles pénteki születésnapot várhatóan nem kíséri komolyabb nyilvános ceremónia, annál is kevésbé, mivel jelenleg is zajlik a királynő 90. születésnapjának tiszteletére rendezett eseménysorozat. Az uralkodó április 21-én töltötte be 90. életévét, de a hagyományoknak megfelelően a „hivatalos” uralkodói születésnap épp ezen a hétvégén esedékes.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI