2016. június 7., kedd

Kézdivásárhely: nem maradhatnak a köztéren a székely zászlók

Dan Tănasă, Kézdivásárhely, székely zászló, magyarság, Románia, Semjén Zsolt, Beke Tibor
Semjén Zsolt és Beke Tibor
Fotó: Henning János/MTI
A brassói táblabíróság jogerős ítélete értelmében Bokor Tibornak, a város régi-új polgármesterének el kell távolítania a város egykori katonaneveldéje előtti téren, a Hősök emlékműve mellett felvont két székely zászlót — írja mai számában a Háromszék napilap.


A polgármester perújrafelvételt kért a táblabíróságtól, ezt azonban elutasították.

A zászlókat 2014. július 26-án vonták fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul jelenlétében.

A bíróság a székelyföldi románok jogaiért fellépő Dan Tănasă blogger, és az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresete alapján vizsgálta meg a kézdivásárhelyi zászlóügyet. Mind a Kovászna megyei törvényszék, mind pedig a brassói táblabíróság a zászlók eltávolításáról döntött. A polgármester azonban az ítélet felülvizsgálatát kérte, de ezt szintén elutasították.

A polgármesternek, akárcsak korábban a Gábor Áron-szobor mellől, a Hősök emlékműve mellől is el kell távolítania a székely zászlókat.

A harmadik az Isten igaza


Bokor Tibor a lapnak elmondta: nem kapta még meg a táblabíróság döntését, de már gondolkozik azon, hogy hol fogják harmadszor is felhúzni a székely zászlókat.


Hozzátette, az eseményre ezúttal is meghívja Semjén Zsoltot. Az elöljáró azt is közölte, hogy ezúttal magán- vagy egyházi területen keresnek helyet a zászlóknak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Háromszék via MTI