2016. június 24., péntek

Iohannis olyan gyorsan reagált, mint még soha

A román államfő konzultációra hívta pénteken hivatalába a jegybank kormányzóját, Dacian Cioloș miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson a választók az Európai Unióból történő kilépésről döntöttek.


consultari brexit, iohannis consultari brexit, Brexit, Dacian Cioloș, Európai Unió, Klaus Iohannis, Románia,
Iohannis és a válságstáb — Forrás: presidency.ro
A találkozó után a miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével a kialakult helyzetről.

Gyengült a lej


A román nemzeti bank szóvivője kijelentette: a BNR felkészült a Brexitre, a román a lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében. A román bankközi piacon a reggeli órákban 0,6 százalékkal gyengült a lej az euróhoz képest.

A román vezető tisztségviselők egyelőre nem kommentálták a brit választók döntését, a román média azonban a románokat hátrányosan érintő, drámai fordulatnak tekintik a népszavazás eredményét, amelynek főleg a gazdasági fejlődésre és a Nagy Britanniában dolgozó honfitársaikra lehetnek káros következményei.

A román „veszély”


Hivatalosan mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik és adózik Nagy-Britanniában:
  • 30 ezren az építőiparban,
  • 27 ezren a vendéglátásban,
  • 18 ezren a pénzügyi szektorban,
  • 11 ezren az egészségügyben.
London többszöri halasztás után 2014-től volt kénytelen megnyitni előttük — és a bolgárok előtt — a brit munkaerőpiacot.

Egyes bulvárlapok már egy évvel korábban azzal riogatták a szigetország lakosságát, hogy románok százezrei érkeznek majd, hogy a városaik utcáin kolduljanak és a brit szociális rendszer szolgáltatásain élősködjenek.

Nem tudni, hány román állampolgár dolgozik feketén, él bűnözésből, vagy koldul Nagy-Britanniában, szociális segélyt azonban mindössze 3400-an kértek, ezzel az Európai Unió államaiból érkezett segélyigénylések sorában a 13. helyen állnak a lengyelek, írek, portugálok, vagy akár németek és lettek után.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.