2016. június 3., péntek

Iohannis nekiment Brüsszelnek

A román államfő megkérdőjelezi az időszerűségét annak a brüsszeli állásfoglalásnak, amelyben az Európai Bizottság a jogállamiság normáinak érvényesítésére figyelmeztette a varsói kormányt.


Európai Bizottság, Európai Unió, Klaus Iohannis, Lengyelország, NATO, jogállamiság mechanizmus
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Iohannis egy biztonságpolitikai tanácskozáson tért ki pénteken a Lengyelország ellen elindított jogállamisági mechanizmusra.
Határozott meggyőződésem, hogy a lengyel demokrácia képes a jogállamiságnak megfelelő legjobb megoldásokat megtalálni, hiszen Lengyelországban hagyománya van a valós demokrácia megerősítésének a posztkommunista időszakban. 
Remélem, hogy az európai intézmények építő módon fogják támogatni Lengyelország erőfeszítéseit, mert a mostani, a keleti szomszédságban, de az Európai Unión belül is kialakult nehéz helyzet összefogást követel a legtágabban értelmezett stabilitásunk és biztonságunk érdekében — fogalmazott a román államfő.

Aranyközépút


Iohannis úgy vélte: a jogállamiságot és liberális demokráciát valóban védeni kell, az azokat fenyegető veszélyeket nem szabad alábecsülni, de szerinte meg kell találni azt a kiegyensúlyozott megoldást, amely a demokrácia mellett a biztonságot is szavatolja, tekintettel az Európában egyre erősödő politikai szélsőségekre, a „visszatérőben lévő” nacionalizmusra és populizmusra.

Megerősítette: Románia nagy várakozásokkal tekint a NATO közelgő varsói csúcsértekezletére, amelytől a védelmi szövetség keleti szárnyának megerősítését várja, hiszen Románia mind a „nemzetközi jogot megsértő, az európai biztonság alapelveit megkérdőjelező” Oroszországhoz, mind a terrorizmus új formáival fenyegető Közel-Kelethez közel található.
Az Európai Bizottság szerdán hivatalosan elindította Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus alkalmazását, elküldve a lengyel hatóságoknak az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénymódosításokkal kapcsolatos álláspontját. 
Ha a jogállamiság körüli vitát nem sikerül a jogállamisági mechanizmus keretein belül rendezni, akkor Brüsszel kezdeményezheti Lengyelország szavazati jogának felfüggesztését, amihez viszont teljes egyhangúság kell a tagállamok között.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban kijelentette, hogy a magyar kormány nem fog támogatni semmilyen, Lengyelországgal szembeni szankciót.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.