2016. június 12., vasárnap

Duna-nap Torockón

Harmadszor tartottak Duna-napot szombaton a festői szépségű erdélyi Torockón, a Duna Televízió vásárolt meg és újított fel egy 19. századi műemléképületet.


Torockó, Torockószentgyörgy, Duna-nap, Duna Palota, Székelykő, Duna Televízió, Rúzsa Magdi, magyarság, kultúra, szórványmagyarság,
Szivárvány a Székelykő felett — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Az ebben berendezett Duna-ház kulturális programokat kínál a falu elszigetelten élő magyar közössége számára, és évente megszervezi a torockói Duna-napot.

A Duna Televízió a Duna-ház létrehozásával és a Duna-nap megszervezésével szerepet vállal a torockói szórványközösség megerősítésében.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felszólalásában elmondta, „előretolt kulturális bástyának” képzelték el a Duna-házat, mely programjaival segíti a szórványközösség otthonmaradását.

Torockó, Torockószentgyörgy, Duna-nap, Duna Palota, Székelykő, Duna Televízió, Rúzsa Magdi, magyarság, kultúra, szórványmagyarság,
A meghívott ismert előadók mellett torockói gyerekek is bemutathatták produkcióikat — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A falu főterén felállított színpadon a torockói iskolások citerazenekara, és néptáncegyüttesei nyitották az előadások sorát. A késő estig tartó műsorban szerepeltek a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató erdélyi felfedezettjei: Gorzó Boglárka és a Bekecs néptáncegyüttes. Felléptek még a Bagossy Brothers Company, valamint Rúzsa Magdi és zenekara. Az este tűzijátékkal zárult.
Az 1129 méter magas Székelykő sziklaszirtjei tövében fekvő Torockó, és a vele szomszédos Torockószentgyörgy magyar szigetnek számít az erdélyi Fehér megyében. A Kolozsvártól 60 kilométerre lévő község két falvában — a 2011-es népszámlálás adatai szerint — 1089-en laknak, akik közül 995-en vallották magyarnak magukat
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI