2016. június 9., csütörtök

Bukaresti finom-vegyes

Kormány: Bukarest berágott — nem kicsit, nagyon — amiatt, hogy Romániát nem veszik fel a schengeni övezetbe; egy Brüsszelből érkező felszólításra reagálva memorandumba rögzítették, hogy csak akkor létesítenek határátkelőket a román-magyar határon az EU-s támogatással épült tíz új útszakaszon, ha összejön Schengen. Addig csak hébe-hóba, s azt is csak ideiglenesen.


Románia, RMDSZ, Románia címere, magyarellenesség, alkotmánybíróság, Varga Attila, korrupció, DNA, magyar-román határátkelőhely,
Fotó: Mihai Dăscălescu/Mediafax
Képviselőház: módosították az ország címerét, amelyen a sasra visszahelyezték az ország függetlenségét és a román királyságot jelképező acélkoronát. A királyi jelképet a kommunisták távolították el a címerből 1947 után, amikor megszűnt a Román Királyság (1881-1947).

Kormány: két lépésben felemelik a közalkalmazottak fizetését; a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet 650 ezer munkavállalónak, a közalkalmazottak több mint felének jelent béremelést: a korrekció első ütemét augusztustól, a másodikat 2017 decemberétől léptetik életbe.

Képviselőház: a Szociáldemokrata Párt hathatós támogatásával alkotmánybíróvá választották Varga Attila, volt RMDSZ-es képviselőt. Idén jár le Puskás Bálint mandátuma, akit 2007-ben az RMDSZ javaslatára választottak be a taláros testületbe, és bár semmilyen szabályozás nem rendelkezik arról, hogy a román alkotmánybíróságnak magyar tagja is kell legyen, de ez így volt az utóbbi két évtizedben, és így is lesz mert az RMDSZ ezen gyakorlat folytatását kérte a román pártoktól, és meg is kapta.

Szenátus: két magyarellenes törvénytervezetet utasítottak el nagy szavazattöbbséggel szerdán a szenátorok; az egyik betiltotta volna a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát, a másik pedig megfosztotta volna mandátumuktól azokat a polgármestereket, akik megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését.

Képviselőház: több hazai termék lesz a hipermarketekben; a tavaly novemberben a szenátus még elutasította, tegnap viszont a képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, ami arra kötelezi a hipermarketeket, hogy a termékeik 51 százaléka román legyen.

Szenátus: Nesze neked, korrupció elleni küzdelem! Elutasítva Klaus Iohannis államfő kifogásait, a szenátorok egy olyan törvényt fogadtak el szerdán, amit a jogerősen elitélt önkormányzati tisztviselők azóta is állva tapsolnak; már csak akkor veszítik el mandátumukat, ha letöltendő börtönbüntetést kaptak. A megvesztegetésért vagy csúszópénz elfogadásáért elítélt polgármesterek, illetve megyei tanácselnökök mandátuma viszont akkor is hivatalból megszűnik, ha felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket jogerősen. Egy sima, egy nádli.

Képviselőház: a honatyák elégedetlenek a mezőgazdasági miniszter munkájával, ezért a leváltását követelő, úgynevezett egyszerű indítványt fogadtak el a képviselőházban. Achim Irimescunak főleg azt rótták fel, hogy késik a gazdáknak járó állami támogatások kifizetése.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.