2016. június 9., csütörtök

Az ország, ahol az adóhivatal főnöke másodállásban fő adócsaló

Adócsalásban való bűnsegédlet miatt öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Sorin Blejnart, a román adóhatóság volt elnökét.


Románia, adócsalás, Sorin Blejnar, ANAF, Radu Nemeș, Diana Nemeș,
Sorin Blejnar — Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
A bukaresti ítélőtábla abban találta vétkesnek az adóhivatal egykori vezetőjét, hogy 2011 és 2012 között ő és az egyik tanácsadója egy bűnszövetkezetet támogattak, amely így több mint 50 millió euró értékű adócsalást követett el.

Az ítélet még nem jogerős.

Az ügyészek azzal vádolták Radu Nemeșt és feleségét, Diana Nemeșt, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre illegális gázolaj-kereskedés céljából. Nemeț több paraváncéget alapított, amelyeken keresztül gázolajat vett, amit Romániában alacsonyabb minőségű termékként forgalmazott, így sokkal kevesebb jövedéki adót kellett fizetnie.

Az ügyészek szerint a nagyméretű adócsalást az adóhatóság vezetőjének és egyéb beosztottainak támogatásával követték el.

Első fokon Nemeșt 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, az üzletember feleségét 7 év szabadságvesztésre. A vizsgálat kezdetekor a házaspár elmenekült az országból, de a hatóságok elfogták őket az Egyesült Államokban, és visszahozták Romániába.

A perben Viorel Comănițát, az országos vámhatóság egyik igazgatóját is öt évre ítélte a bukaresti ítélőtábla.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI