2016. június 22., szerda

Az Eb eddigi legszebb meccsén csillogtak a magyarok

A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent játszott a portugál csapattal a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján, az F csoport utolsó fordulójában, ezzel megnyerte a négyesét.


Bernd Storck, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, EURO 2016, Gera Zoltán, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Portugália,
Aranycsapat 2.0 — Fotó: Illyés Tibor/MTI
Bernd Storck szövetségi kapitány együttese vasárnap Toulouse-ban az E csoport második helyezettjével, Belgiummal találkozik. Portugália három döntetlenjével harmadikként zárt, s így Horvátországgal csap össze a 16 között.

A magyarok Gera Zoltán gyönyörű lövésével a 19. percben szereztek vezetést.

Bernd Storck, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, EURO 2016, Gera Zoltán, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Portugália,
Geragóóól!!! — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A ferencvárosi támadó 37 évesen és 61 naposan a magyar válogatott történetének legidősebb, az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic mögött.

EURO 2016, Magyarország, Bernd Storck, magyar labdarúgó-válogatott, Portugália, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán,
Gólköröm #1 — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A portugálok Nani révén a 42. percben egyenlítettek. A második félidőben bő negyedóra alatt négy gól esett: Dzsudzsák Balázs duplájára mindkétszer Cristiano Ronaldo válaszolt.

A portugálok legnagyobb sztárja 17. Eb-meccsén lépett pályára, ezzel pedig — a francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart megelőzve — egyedüli rekorderré vált, illetve elsőként négy kontinensviadalon is eredményes volt.

Magyarország a két csapat 11. meccsén negyedik döntetlenjét elérve is nyeretlen maradt Portugália ellen.

Nem éppen öldöklő iramban kezdődött a találkozó, de ez érthető is, mivel 31 fokos hőségben játszottak a csapatok.


Eleinte a portugálok futballoztak fölényben és mivel letámadásaik eredményesek voltak, nem sokat volt a labda a magyaroknál. Az ellenfél nem engedte azt sem, hogy Király a kirúgásokat a 16-os két oldalán felálló védőknek passzolja. Ugyanakkor az első komolyabb magyar támadás éppen egy hosszú kirúgás után ment végig a pályán, amely végül szöglettel zárult.

Bernd Storck, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, EURO 2016, Gera Zoltán, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Portugália, Nani
Nani gólja (mellette Guzmics Richárd) — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A portugálok ugyan meddő mezőnyfölényben játszottak, de egyáltalán nem találtak rést a magyar védelmen, ötlettelen volt a játékuk a 16-os előterében. Kizárólag Ronaldo szabadrúgásánál kellett komoly védést bemutatnia Királynak. Az újabb magyar szöglet után pedig Gera védhetetlenül lőtte ki a bal alsó sarkot. Ez kissé megfogta a riválist, a magyarok hosszabb ideig meg tudták tartani a labdát, amit a közönség ollézással jutalmazott, Elek pedig akár meg is duplázhatta volna az előnyt. A játékrész végére fokozódott a portugál nyomás, amit előbb egy lesgól jelzett, majd egy szép Ronaldo-Nani összjáték már szabályos találattal zárult.

A portugálok két év után kaptak ismét kettőnél több gólt.


A folytatás azonnal Dzsudzsák szabadrúgásgóljával indult, ez pedig igazi nyílt sisakos küzdelmet idézett elő: a kitámadó portugálok sok területet hagytak a magyar kontráknak, így húsz percen belül rengeteg helyzet volt mindkét oldalon, amelyekből négy gól született igazságos eloszlásban.

Bernd Storck, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, EURO 2016, Gera Zoltán, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Portugália
A harmadik magyar gól — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A csapatok 3-3 után sem álltak le, egy újabb veszélyes és gyors magyar ellentámadás végén például Elek a jobb kapufát találta el.

Az utolsó húsz percre viszont ismét fölénybe kerültek a portugálok, záporoztak a lövések és fejesek Király kapujára, különösen a góljai által felszabaduló Ronaldo volt elemében, de ő és társai is rendre célt tévesztettek, így a magyarok őrizték a bravúros eredményt az Eb eddigi egyik legjobb meccsén.

Bernd Storck, Cristiano Ronaldo, Dzsudzsák Balázs, EURO 2016, Gera Zoltán, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Portugália
Cristiano Ronaldo; Bölöni László felfedezettje másfél hét késéssel érkezett meg az Eb-re — Fotó: Illyés Tibor/MTI
Az utolsó percekre már Portugália is visszavett, megelégedett a biztos továbbjutást érő döntetlennel, ugyanis egy esetleg bekapott újabb góllal kiesett volna, így Storck tanítványai kedvükre passzolgathattak hátul akár Királyt is játékba vonva, ezáltal a lefújásig már nem is változott az eredmény.
Fantasztikus mérkőzés volt, a játékosok végig hittek magukban, még egy ilyen erős csapat ellen is. Szerencse is kellett az eredményhez, de ilyen a foci. A korábbi két mérkőzésen nyújtott teljesítményünkre még egy lapáttal rátettünk, még jobban tudtunk összpontosítani. Ez egy álom — mondta az M4 Sportnak Bernd Storck.
A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos úgy fogalmazott: szerencsések, hogy még versenyben vannak. „Kemény mérkőzés volt. Kidolgoztuk a helyzeteket, és ezúttal be is lőttük őket.”

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI