2016. június 2., csütörtök

Árvízriadó van Székelyföldön

Több folyóra, köztük a háromszéki Feketeügyre, valamint a Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is harmadfokú (vörös) árvízvédelmi riasztást adott ki a hidrológiai szolgálat csütörtökön.


időjárás, Kovászna megye, Hargita megye, Székelyföld, Tatros, Feketeügy, árvízriadó
Az árvízriadó térképe — Forrás: INHGA
A térségben hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a hegyvidéki folyók kiléphetnek medrükből.

A harmadfokú árvízvédelmi készültség a Feketeügyön és a Tatroson csütörtök este 22 órától pénteken 18 óráig lesz érvényben.

A Feketeügy a Kovászna megyei Kökösnél ömlik az Oltba. A Tatros a gyimesi és moldvai csángók által lakott térségeken halad át. A moldvai Bákó és Neamt megye több kisebb folyóján már érvényben van a vörös riasztás csütörtök este 22 óráig.

Másodfokú riasztás lép érvénybe csütörtökön 16 órától az Olt teljes székelyföldi szakaszára, a forrásvidéktől Brassó megyéig, valamint a Háromszéken eredő, Moldva felé tartó Bodzára. A riasztás szombat délig lesz érvényben.

A meteorológiai intézet is narancssárga figyelmeztetést adott ki az ország hét északkeleti (moldvai) megyéjére, ahol zivatarok, felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 80-100 litert négyzetméterenként.

A székelyföldi megyékben sárga (elsőfokú) meteorológiai riasztás van érvényben: a hegyvidéken a csapadék mennyisége elérheti a 40-50 litert négyzetméterenként.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI