2016. június 13., hétfő

A világ 9. legmagasabb hegycsúcsára indul az erdélyi hegymászó

Varga Csaba a Himalája hegycsoportban, Pakisztán és Kasmír határán található, 8125 méteres Nanga Parbat megmászására készül.


hegymászás, Himalája, Nanga Parbat, Varga Csaba, Hazajáró
Varga Csaba és Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartó. Az expedíciót Duna Televízió Hazajáró című műsorát gyártó cég támogatja — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A hegymászó ma délelőtt utazott el, hogy meghódítsa a világ 9. legmagasabb hegycsúcsát.

Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész a Himalájában fekvő Nanga Parbat csúcsát a Diamir-oldalról célozza meg. Az ütemterv szerint Törökországon keresztül Iszlámábádba utazik, majd 50 napja lesz, hogy megmássza a csúcsot és visszatérjen Pakisztán fővárosba. Június 15-én elutazik az Indus folyó menti Chilas városába, onnan 16-án 3-4 napos túra vár rá a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáboráig. Június 19-től 38 napja lesz az akklimatizációra, és ha a körülmények engedik, a csúcstámadásra.

Az alaptábor és a csúcs között három köztes tábor segíti az akklimatizációt és a csúcs meghódítását. Technikai szempontból a 6000 méter körüli magasságban található Kinshofer-fal megmászása jelenti a legnagyobb kihívást.

Varga Csaba, Nanga Parbat, hegymászás, Himalája,
Varga Csaba indulás előtt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A Nanga Parbatot a nehezebbek között tartják számon a nyolcezresek között. A csúcsot eddig egyetlen magyar hegymászó, Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben.

Varga Csaba 2013. júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, szinte pontosan egy évvel később pedig a 8051 méteres Broad Peakre jutott fel társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval együtt. Tavaly a két sportoló az idényben elsőként érte el a K2 3-as táborát, de a csúcstámadásra a tartósan kedvezőtlen időjárási viszonyok és felszerelésük egy részének elvesztése miatt már nem indultak el.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI