2016. június 10., péntek

A Szovjetúnióba hurcolt nagyapáink nyomában

Az eredeti gulágok Oroszországban nem látogathatók, de az interneten erre most bárkinek lehetősége nyílik: a világon egyedülálló virtuális gulágmúzeumot hoztak létre cseh szakértők.


gulág, gulágmúzeum, munkatábor, Oroszország, Szovjetunió, orosz fogság, kényszermunka
Kényszermunka a gulágon — Forrás: MTI
A honlapot csütörtökön este élesítette a prágai székhelyű Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet és a Gulag.cz civil szervezet.

A weboldalon cseh, angol és orosz nyelven olvashatóak a közzétett dokumentumok, illetve a képanyagot magyarázó szövegek.
A valódi gulágok maradványainak alapján számítógépes 3D-technikával az interneten rekonstruáltuk a táborokat, azok egyes elemeit, a legkülönbözőbb használatai tárgyakat és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón — mondta Stepán Cernousek, az Gulag.cz elnöke.
Cseh történészek és szakértők első ízben 2008-ban keresték fel az egykori munkatáborokat; az összegyűjtött anyag egy részét különböző kiállításokon már bemutatták, most mindez egybegyűjtve megtalálható az online virtuális gulágmúzeumban.


A tervek szerint feltérképezik a közép-európai országokban létesített munkatáborokat is. Magyarországról eddig a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) működik együtt a múzeum alkotóival ebben a témában, s magyar nyelvű tematikus honlapja is elérhető. Szlovákiában a Post Bellum civil szervezet a partner.
Történészek szerint a 20. század húszas és harmincas éveiben létesített több mint ötven szovjet munkatáborban 15-18 millió ember raboskodott. 
A rabságot a becslések szerint másfél millió ember nem élte túl. 
Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulágrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg. A gulágot megjárt — főként magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai — magyarok számát 600 ezerre becsülik a történészek.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI