2016. június 1., szerda

A román vámosok korrupciója hagyományból fakad

Tizennyolc határrendőrt és vámost vettek őrizetbe Romániában, akiket az embercsempészek megvesztegettek — közölte szerdán a román szervezett bűnözés elleni ügyészség.


Stamora-Moravita, embercsempészet, korrupció, Románia, határrendészet, árucsempészet, DIICOT
Farkasra nyájat? — Fotó: Liviu Chirica/MTI
Huszonhat ember ellen indult bűnvádi eljárás, közülük 18 határrendőr és vámos, aki a román-szerb határon levő Alsósztamora-Temesmóra határátkelőnél dolgozott.

A vádhatóság szerint a határrendőrök árucsempészektől is fogadtak el megvesztegetést, és lehetővé tették körözött személyek határátlépését is.

Az ügyészség összesen 80 ember ellen folytat előzetes vizsgálatot szervezett bűnözési csoport létrehozása miatt. A határrendőröket és vámosokat a határátkelő vezetője szervezte be a váltásvezetőkkel együtt, a csúszópénzt elosztották egymás között.

Hagyományőrzők 


Az ügyészség már kedden átkutatta a határátkelő irodáit, és a gyanúsítottak otthonában is házkutatást tartottak. Az ügyészek szerint olyankor is csúszópénzt kértek, amikor mindent rendben találtak az utasoknál. Ilyen esetben úgynevezett „hagyományra” hivatkoztak, aminek az utasoknak eleget kellett tenniük — olvasható a DIICOT közleményében.

A határrendőrök főleg a nagybani cigarettacsempészettel foglalkozók tevékenysége fölött hunytak szemet, akik teherautókkal hozták be a dohánytermékeket Romániába, de különböző luxuscikkeket csempésző személyeket is segítettek a törvénytelen határátlépésben.

A vádhatóság azért tartja különösen súlyosnak az esetet, mert a határrendőrök közötti beszélgetések rögzítéséből kiderült:
veszélyes anyagokat — drogokat, fegyvereket, robbanóanyagokat — is hajlandók lettek volna átengedni a határon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI